Paradicsomos-sajtos rizskrokett Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, töltés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
27 és fél dkg gömbölyű szemű rizs
3 és fél dkg frissen reszelt parmezán sajt
3 dkg apróra vágott, kockára vágott mozzarella sajt
3 dkg olajban eltett, apróra vágott szárított paradicsom
8 dl zöldségalaplé
1 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
1 kisebb fej finomra aprított vöröshagyma
A sütéshez:
igény szerint olaj
A tálaláshoz:
7 dkg vegyes saláta

Elkészítés:

1. Az alaplét kis edényben felforraljuk. Kis lángra tesszük, és lefedjük. Közepes, vastag aljú lábosban felhevítjük az olajat és a vajat. Beletesszük a hagymát, és közepes lángon aranysárgára pirítjuk; hozzáadjuk a rizst. Kis lángra tesszük, 3 percig kevergetjük, amíg a rizs kissé kifehéredik. Az alaplé negyedét a rizsre öntjük. Körülbelül 5 percig kevergetjük, amíg az összes folyadék felszívódik.

2. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg az összes a alaplét elhasználjuk, és az állandóan kevergetett rizs majdnem megpuhul. Belekeverjük a parmezánt. Levesszük a tűzről. Tálba tesszük hűlni; 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.

3. Vizes kézzel 2 evőkanálnyi rizsből gombócot lé formálunk. Ujjunkkal lyukat fúrunk a gombócba, és belenyomunk 1 mozzarella kockát és néhány aszalt paradicsomdarabkát. A gombócot újraformáljuk, hogy ne legyen lyukas, aztán kissé ellapítjuk. Az egész masszából gombócokat készítünk, és 15 percre hűtőszekrénybe tesszük.

4. Közepes, vastag aljú edényben olajat hevítünk. A középmeleg olajba óvatosan tesszük bele a rizskroketteket, és 1-2 perc alatt aranysárgára sütjük Szűrőkanállal papírtörlőre szedjük őket. Friss zöldsalátával tálaljuk.

Zöldségalaplé

5 nagyobb szál sárgarépa
2 nagyobb szál pasztinák
5 szál apróra vágott zellerszár
1 csokor zöldfűszer
30 dl víz
2 evőkanál olaj
4 nagyobb fej vöröshagyma
2 db babérlevél
1 csokor friss zöldfűszer
1 teáskanál szemes fekete bors

1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.

2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.