SPAGETTI KAGYLÓMÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, kés, keverőtál, paradicsom passzírozó, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, fekete- és kékkagyló tisztítása, fésűkagyló tisztítása, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, passzírozás, áttörés, préselés, szűrés, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
80 dkg áttört konzervparadicsom
25 dkg spagetti
75 dkg kagylókonzerv

vagy

100 dkg héjas kagyló
4 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál citromlé
3 gerezd zúzott fokhagyma
¾ dl olívaolaj

Elkészítés:

1 Ha friss kagylót használunk, először jól megtisztítjuk. Nagy fazékban a citromlével együtt főni tesszük, és lefedve, közepes lángon 7-8 percig főzzük. Amelyik kagyló nem nyílt ki a főzés során, kidobjuk. A kagyló húsát kivesszük és félreteszük, a héjat kidobjuk. Ha konzervkagylót használunk, levét leszűrjük, alaposan leöblítjük és félretesszük.

2. Felforrósítjuk az olajat, és lassú tűzón 5 percig pároljuk a fokhagymát. Hozzáadjuk az áttört paradicsomot is. Ha felforrt, lefedjük, és 20 percig főzzük. Ízlés szerint sóval, fekete borssal ízesítjük, beletesszük a kagylót, és jól átmelegítjük.

3. Amíg a mártás fő, nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát. Leszűrjük, visszatesszük a fazékba. Óvatosan hozzákeverjük az időközben elkészült mártást és a felaprított petrezselymet, Előmelegített tálban azonnal tálaljuk. Ünnepi alkalmakra kapribogyóval, citromhéjcsíkkal látványosan feldíszíthetjük.

A kagyló tisztítása során először eltávolítjuk a héjra ragadt homokot és szennyeződést. Ehhez két evőkanál sót és ugyanennyi lisztet összekeverünk, nagy tál hideg vízhez adjuk, és ebben áztatjuk a kagylókat egész éjszaka. Másnap leszűrjük, a héjakat alaposan átdörzsöljük, leöblítjük, és jól lecsepegtetjük.