SPAGETTI KAGYLÓMÁRTÁSBAN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: citromnyomó, fokhagymaprés, kés, keverőtál, paradicsom passzírozó, serpenyő, szűrő, szűrőlapát, tésztafőző fazék, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, fekete- és kékkagyló tisztítása, fésűkagyló tisztítása, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, passzírozás, áttörés, préselés, szűrés, zúzás
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1 Ha friss kagylót használunk, először jól megtisztítjuk. Nagy fazékban a citromlével együtt főni tesszük, és lefedve, közepes lángon 7-8 percig főzzük. Amelyik kagyló nem nyílt ki a főzés során, kidobjuk. A kagyló húsát kivesszük és félreteszük, a héjat kidobjuk. Ha konzervkagylót használunk, levét leszűrjük, alaposan leöblítjük és félretesszük.
2. Felforrósítjuk az olajat, és lassú tűzón 5 percig pároljuk a fokhagymát. Hozzáadjuk az áttört paradicsomot is. Ha felforrt, lefedjük, és 20 percig főzzük. Ízlés szerint sóval, fekete borssal ízesítjük, beletesszük a kagylót, és jól átmelegítjük.
3. Amíg a mártás fő, nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük a tésztát. Leszűrjük, visszatesszük a fazékba. Óvatosan hozzákeverjük az időközben elkészült mártást és a felaprított petrezselymet, Előmelegített tálban azonnal tálaljuk. Ünnepi alkalmakra kapribogyóval, citromhéjcsíkkal látványosan feldíszíthetjük.