SPAGETTI MARINARA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 90 perc  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  drága
Eszközök: fazék, filéző kés, fokhagymaprés, keverőtál, lábas, paradicsom passzírozó, séfkés, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: fekete- és kékkagyló tisztítása, filézés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, passzírozás, áttörés, pirítás, rák előkészítése, szűrés, zúzás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg kagylókonzerv
20 dkg nyers rák
13 dkg fehér húsú halfilé
13 dkg tintahal
12 db friss fekete kagyló
38 dkg spagetti
½ csokor friss, apróra vágott petrezselyemzöld
3 dkg vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
 dl fehérbor
 dl halleves
A paradicsommártáshoz:
1 csipet cayenne-bors
2 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál kristálycukor
1 és ¼ dl fehérbor
2 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 szál sárgarépa
40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
1 db cseresznyepaprika

vagy

1 db piros chilipaprika

Elkészítés:

1. A friss kagylót megtisztítjuk, alaposain ledörzsöljük. A nyitott vagy sérült kagylókat kidobjuk.

2. A paradicsommártáshoz közepes méretű lábosban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a finomra vágott hagymát, a felszeletelt sárgarépát, és közepes tűzön kb. 10 percig pirítjuk, hogy a zöldség egy kis színt kapjon. Hozzáadjuk a kimagozott, felaprított chilipaprikát, a zúzott fokhagymát, a konzervparadicsomot. Felöntjük a borral, majd cukorral, sóval, cayenne-borssal ízesítjük, és időnként megkeverve 30 percig főzzük.

3. Közben egy nagyobb fazékban felmelegítjük a bort a hallével és a fokhagymával együtt, beletesszük a megtisztított friss kagylót, lefedjük, és erős tűzön 3-5 percig rázogatjuk – 3 perc elteltével elkezdjük kiszedni a már kinyílt kagylókat; félretesszük. 5 perc után kidobjuk azokat, melyek nem nyíltak ki; a boros hallevet félretesszük.

4. A tésztát nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük, leszűrjük, és melegen tartjuk. Közben serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és 2 percig állandóan kevergetve pirítjuk a szeletekre vágott tintahalat, a kockára vágott halfilét és a megtisztított, kierezett rákot. Ha kész, a félrelett hallevet, a friss kagylót, a megpirult tintahalat, halat, rákot a petrezselyemmel és a leszűrt konzervkagylóval együtt óvatosan a paradicsomszószhoz keverjük, összemelegítjük, majd a tésztát is vigyázva beleforgatjuk. Azonnal tálaljuk.