SPAGETTI MARINARA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: fazék, filéző kés, fokhagymaprés, keverőtál, lábas, paradicsom passzírozó, séfkés, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzhely
Eljárások: fekete- és kékkagyló tisztítása, filézés, főzés, hámozás, kikeverés, kimagozás, passzírozás, áttörés, pirítás, rák előkészítése, szűrés, zúzás
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A friss kagylót megtisztítjuk, alaposain ledörzsöljük. A nyitott vagy sérült kagylókat kidobjuk.
2. A paradicsommártáshoz közepes méretű lábosban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a finomra vágott hagymát, a felszeletelt sárgarépát, és közepes tűzön kb. 10 percig pirítjuk, hogy a zöldség egy kis színt kapjon. Hozzáadjuk a kimagozott, felaprított chilipaprikát, a zúzott fokhagymát, a konzervparadicsomot. Felöntjük a borral, majd cukorral, sóval, cayenne-borssal ízesítjük, és időnként megkeverve 30 percig főzzük.
3. Közben egy nagyobb fazékban felmelegítjük a bort a hallével és a fokhagymával együtt, beletesszük a megtisztított friss kagylót, lefedjük, és erős tűzön 3-5 percig rázogatjuk – 3 perc elteltével elkezdjük kiszedni a már kinyílt kagylókat; félretesszük. 5 perc után kidobjuk azokat, melyek nem nyíltak ki; a boros hallevet félretesszük.
4. A tésztát nagy fazék, forrásban lévő, sós vízben éppen csak puhára (al dente) főzzük, leszűrjük, és melegen tartjuk. Közben serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és 2 percig állandóan kevergetve pirítjuk a szeletekre vágott tintahalat, a kockára vágott halfilét és a megtisztított, kierezett rákot. Ha kész, a félrelett hallevet, a friss kagylót, a megpirult tintahalat, halat, rákot a petrezselyemmel és a leszűrt konzervkagylóval együtt óvatosan a paradicsomszószhoz keverjük, összemelegítjük, majd a tésztát is vigyázva beleforgatjuk. Azonnal tálaljuk.