Grillezett padlizsán és paprika Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  olcsó
Eszközök: fokhagymaprés, grillező, hűtőszekrény, kenőecset, kés, keverőtál, konyharuha
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, hűtés, kimagozás, zúzás

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagyobb félbevágott, kimagozott piros húsú kaliforniai paprika
1 nagyobb szeletelt padlizsán
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
1 csipet kristálycukor
2 evőkanál olívaolaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
A padlizsán sütéséhez:
igény szerint olívaolaj

Elkészítés:

1. A padlizsánt 1 cm vastag szeletekre vágjuk. A kaliforniai paprikát félbevágjuk, a magokat és az erét kivesszük, majd héjával felfelé forró grillbe tesszük, 8 percig sütjük – akkor jó, ha a héja felhólyagzik és megfeketedik.

2. Ekkor kivesszük a grillből, és nedves konyharuhával lefedjük. Ha már kihűlt annyira, hogy meg lehet fogni, lehúzzuk a héját, és a húsát vékony csíkokra vágjuk. A padlizsánszeleteket bőségesen megkenjük olívaolajjal, és közepes hőfokon, grillsütőben aranybarnára sütjük.

3. Óvatosan megfordítjuk a szeleteket, a másik oldalt is megkenjük olajjal és azt is aranyszínűre pirítjuk. A folyamatot nem szabad azzal siettetni, hogy túl forróra állítjuk a grillsütőt, mivel a cukor csak a lassú sütés során válik ki a padlizsánból, és ad különleges, karamelles ízt az ételnek.

4. A padlizsánszeleteket és a paprikacsíkokat az áttört fokhagymával, a hidegen sajtolt olívaolajjal, a cukorral és a felaprított, friss petrezselyemmel jól összekeverjük, és lefedve egy éjszakára hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Tálalás előtt érdemes szobahőmérsékletűre melegíteni.

Grillezhetjük vagy szabadtűzön is elkészíthetjük.