ÁFONYÁS KOSÁRKA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 95 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, felfújtforma, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, nyújtófa, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: formázás, gőzölés, gyúrás, habverés, hűtés, nyújtás, pihentetés, sütés, sütőforma bélelése, tojás szétválasztása, töltés

Adag: 4 főre (10 darab)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
20 dkg liszt
5 dkg kakaópor
5 dkg kristálycukor
1 csipet só
12 dkg kockára vágott vaj
1 db tojássárgája
1 evőkanál víz
A tetejére:
20 dkg áfonya
2 evőkanál feketeribiszke likőr
10 dkg átszitált porcukor
A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
másfél dl tejföl
2 dl zsíros tejszín

Elkészítés:

1. A lisztet, a kakaóport, a cukrot és a sót összemorzsoljuk a vajjal, majd a tojással és a vízzel sima tésztává gyúrjuk. A tésztát frissen tartó fóliába csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.

2. A kinyújtott tésztával 10 cm átmérőjű kis sütőformákat bélelünk ki, amelyeket 30 percre beteszünk a mélyhűtőbe. A kosárkákat 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, majd hagyjuk őket kihűlni.

3. Az áfonyát a cukorral és a ribizlilikőrrel addig melegítjük, amíg az áfonyaszemek kifényesednek, de nem fonnyadnak meg. A gyümölcsös keveréket hagyjuk kihűlni.

4. A csokoládét hőálló edényben gőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk kissé kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a tejfölt és az olvadt csokoládét.

5. A megsült tésztakosárkákat süteményestálra tesszük, és megtöltjük a csokoládékrémmel. A krém tetejét elsimítjuk, és ráhalmozzuk az áfonyát.

Ha gyereknek (is) készítjük, akkor természetesen hagyjuk el a likőrt.