ÁFONYÁS KOSÁRKA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 95 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fagyasztószekrény, felfújtforma, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, lábas, nyújtófa, sütő, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: formázás, gőzölés, gyúrás, habverés, hűtés, nyújtás, pihentetés, sütés, sütőforma bélelése, tojás szétválasztása, töltés
Adag: 4 főre (10 darab)
Elkészítés:
1. A lisztet, a kakaóport, a cukrot és a sót összemorzsoljuk a vajjal, majd a tojással és a vízzel sima tésztává gyúrjuk. A tésztát frissen tartó fóliába csomagolva 30 percig a hűtőben pihentetjük.
2. A kinyújtott tésztával 10 cm átmérőjű kis sütőformákat bélelünk ki, amelyeket 30 percre beteszünk a mélyhűtőbe. A kosárkákat 180 °C-ra előmelegített sütőben 15-20 percig sütjük, majd hagyjuk őket kihűlni.
3. Az áfonyát a cukorral és a ribizlilikőrrel addig melegítjük, amíg az áfonyaszemek kifényesednek, de nem fonnyadnak meg. A gyümölcsös keveréket hagyjuk kihűlni.
4. A csokoládét hőálló edényben gőz felett megolvasztjuk, majd hagyjuk kissé kihűlni. A tejszínt kemény habbá verjük, és hozzákeverjük a tejfölt és az olvadt csokoládét.
5. A megsült tésztakosárkákat süteményestálra tesszük, és megtöltjük a csokoládékrémmel. A krém tetejét elsimítjuk, és ráhalmozzuk az áfonyát.