MISSISSIPPI-TORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 30 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyújtófa, sütő, szita, tortaforma, zöldséghámozó
Eljárások: gyúrás, habverés, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, vakon sütés

Adag: 1 tortaforma (8 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A díszítéshez:
4 dl habbá vert tejszín
ízlés szerint csokoládéforgács
A munkafelületre:
kevés liszt
A sütéshez:
igény szerint szárazbab
A tésztához:
25 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
15 dkg vaj
2 evőkanál finomított kristálycukor
1 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
15 dkg étcsokoládé
25 dkg barna cukor
1 teáskanál vaníliaesszencia

vagy

1 teáskanál csokoládékivonat
3 dl sovány tejszín
18 dkg vaj
4 db kissé felvert tojás
4 evőkanál átszitált kakaópor

Elkészítés:

1. A keverőtálba szitált lisztet és kakaóport összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot és annyi hideg vizet, hogy puha tésztát gyúrhassunk belőle. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 15 percig hűtőszekrényben pihentetjük.

2. Az enyhén lisztezett deszkán kinyújtott tésztával kibélelünk egy 23 cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformát vagy kerámia sütőformát. A tésztát sütőpapírral letakarjuk, és megtöltjük szárazbabbal. Előmelegített sütőben 190 °C-on 15 percig sütjük. Ekkor eltávolítjuk sütőpapírt meg a babot, és a tésztát még 10 percre visszatesszük a sütőbe.

3. A töltelékhez a cukrot és a vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a felvert tojásokat és a kakaóport. A csokoládét megolvasztjuk, majd a tejszínnel és a csokoládékivonattal együtt a krémhez keverjük.

4. A sütő hőfokát 160 °C-ra csökkentjük. A csokoládékrémet a tésztával bélelt formába öntjük, és a tortát 45 percig sütjük, vagy amíg a töltelék megszilárdul.

5. A tortát hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalhatjuk a sütőformában vagy tálra helyezve. Tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal díszítjük, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.

Ha csokoládéforgácsot akarunk készíteni, akkor az étcsokoládét legalább egy órára hűtsük jégbe, majd burgonyahámozóval vagy éles kis késsel minél vékonyabb rétegeket hasítsunk le róla. A csokoládét ne kézzel fogjuk meg, hanem papír közé burkolva tartsuk a másik kezünkben, nehogy a kézmelegtől meglágyuljon.