MISSISSIPPI-TORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: alufólia, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, nyújtófa, sütő, szita, tortaforma, zöldséghámozó
Eljárások: gyúrás, habverés, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, vakon sütés
Adag: 1 tortaforma (8 szelet)
vagy
Elkészítés:
1. A keverőtálba szitált lisztet és kakaóport összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot és annyi hideg vizet, hogy puha tésztát gyúrhassunk belőle. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és 15 percig hűtőszekrényben pihentetjük.
2. Az enyhén lisztezett deszkán kinyújtott tésztával kibélelünk egy 23 cm átmérőjű, kivehető aljú tortaformát vagy kerámia sütőformát. A tésztát sütőpapírral letakarjuk, és megtöltjük szárazbabbal. Előmelegített sütőben 190 °C-on 15 percig sütjük. Ekkor eltávolítjuk sütőpapírt meg a babot, és a tésztát még 10 percre visszatesszük a sütőbe.
3. A töltelékhez a cukrot és a vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a felvert tojásokat és a kakaóport. A csokoládét megolvasztjuk, majd a tejszínnel és a csokoládékivonattal együtt a krémhez keverjük.
4. A sütő hőfokát 160 °C-ra csökkentjük. A csokoládékrémet a tésztával bélelt formába öntjük, és a tortát 45 percig sütjük, vagy amíg a töltelék megszilárdul.
5. A tortát hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalhatjuk a sütőformában vagy tálra helyezve. Tejszínhabbal, csokoládéforgáccsal díszítjük, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük.