HABOS CITROMOS PITE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, gyúródeszka, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, nyújtófa, sütő, sütőforma, sütőpapír, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, gyúrás, habarás, habverés, hűtés, kikeverés, nyújtás, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, sütés, sütőforma bélelése, szitálás, töltés, vakon sütés

Adag: 1 tortaforma (6 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tésztához:
12 és fél dkg hideg, darabolt vaj
3 evőkanál hideg víz
2 evőkanál porcukor
18 és fél dkg finomliszt
A töltelékhez és a tetejére:
6 db szétválasztott tojás
3 teáskanál reszelt citromhéj
1 ¾ dl citromlé
4 dkg sótlan, darabolt vaj
37 és fél dkg kristálycukor
25 dkg kristálycukor
3 dkg finomliszt
½ teáskanál kukoricaliszt
3 dkg kukoricaliszt

Elkészítés:

1. A lisztet és a porcukrot szitáljuk nagy tálba. Ujjheggyel morzsoljuk bele a vajat, és gyors ujjmozdulatokkal dolgozzuk morzsásra a tésztát. Keverjük hozzá majdnem az összes vizet. Gyúrjuk kemény tésztává, ha kell, adjunk még hozzá folyadékot. Borítsuk vékonyan lisztezett deszkára, és formáljuk cipóvá. Sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát akkorára, hogy befedje egy 23 cm átmérőjű lapos tortaforma alját és oldalát. Béleljük ki vele a formát, a felesleget vágjuk le. Tegyük hűtőbe 20 percre. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat).

2. A tésztát sütőpapírral takarjuk le, a papírra egyenletesen szórjunk sütőgolyókat, szárazbabot vagy nyers rizst. Süssük 10 percig, távolítsuk el a nehezéket és a papírt, majd süssük további 10 percig. Tegyük félre hűlni.

3. A töltelékhez tegyünk közepes lábosba 3 dkg kukoricalisztet a finomliszttel és 25 dkg cukorral. Keverjük bele a citromlét, a citromhéjat és 3,75 dl vizet. Közepes lángon állandó kevergetés mellett főzzük, amíg forrni kezd és besűrűsödik. Kis lángon még 1 percig főzzük, majd keverjük bele a vajat, és egyenként a tojássárgákat. Egy tálba öntjük, lefedjük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűl.

4. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra. A habhoz a tojásfehérjét száraz tálban elektromos habverővel habosra keverjük. Állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a 37,5 dkg cukrot, kemény és fényes habbá verjük. Keverjük hozzá a fél teáskanál kukoricalisztet. A kihűlt tölteléket öntsük a kihűlt tésztára, kanalazzuk a tetejére a tojáshabot. Süssük 5-10 percig, amíg a teteje kicsit megbarnul. Hidegen vagy melegen kínálhatjuk.