Kávékrémtorta Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, sütő, sütőlap, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, darálás, habverés, hámozás, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, pirítás, sütés, szitálás, töltés
Adag: 1 tortaforma (8-10 szelet)
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. Teljesen kibéleljük sütőpapírral. A dióféléket sütőlemezre tesszük, és 5-10 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Tiszta konyharuhával alaposan ledörzsöljük a héjukat. Kávédarálóban finomra őröljük őket.
2. A dióféléket nagy tálba tesszük; hozzáadjuk a lisztet és 12,5 dkg cukrot; jól összekeverjük. A tojásfehérjét elektromos habverővel lágy habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, addig keverjük, amíg fényes és sűrű, krémet kapunk, és a cukor teljesen feloldódik. Fémkanállal, három részletben belekeverjük a diós keveréket a tojásosba. Az egészet a formába kanalazzuk; lesimítjuk. 35-40 percig sütjük, amíg érintésre ruganyos lesz. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.
4. A tésztát sima munkafelületre borítjuk. Éles, fűrészes késsel három lapra vágjuk. A felső réteg legyen a torta alja. Ezt a réteget megkenjük a likőr felével. Elkenjük rajta a kávékrém egyötödét.
5. Erre jön a második tortalap. Megkenjük a maradék likőrrel, és elsimítjuk rajta a maradék kávékrém egynegyedét. Erre jön a harmadik tortalap. A többi kávékrémmel megkenjük a torta tetejét és oldalát. A tetejét csokoládédrazsékkal díszítjük; meghintjük porcukorral. Behűtjük 1 órára, vagy amíg megszilárdul.
Kávékrém
1. Kis tálban, elektromos habverővel habosra keverjük a vajat. Fokozatosan beleöntjük az olvasztott csokoládét, simára keverjük.
2. Hozzáadjuk a porcukrot, valamint a meleg vízben feloldott instant kávét; simára keverjük.