DATOLYATORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 25 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: grillező, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 1 tortaforma (8-10 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
37 és fél dkg szárított, darabolt datolya
másfél teáskanál friss reszelt szerecsendió
2 db felvert tojás
1 ¾ dl tej
1 teáskanál szódabikarbóna
12 és fél dkg hideg, darabolt vaj
2 teáskanál sütőpor
25 dkg sima liszt
2 evőkanál barna cukor
37 és fél dkg barna cukor
A formához:
igény szerint olvasztott vaj
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejszínhab

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 22 cm átmérőjű, szétnyitható tortaformát kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal; az alját kibéleljük sütőpapírral.

2. A 37,5 dkg barna cukrot a liszttel és a sütőporral 10 másodpercig keverjük robotgéppel. Hozzáadjuk a vajat; további 10 másodpercig keverjük, amíg finoman morzsolódó lesz. A massza felét az előkészített forma aljára simítjuk.

3. A szódabikarbónát feloldjuk a tejben; hozzáadjuk a tojást és a szerecsendiót, felverjük. A keveréket a maradék cukros-lisztes masszához öntjük, újabb 10 másodpercig keverjük. A tortaformába öntjük, rászórjuk a datolya felét. Körülbelül 55 percig sütjük. Kivesszük a sütőből a tortát, és 10 percig hűlni hagyjuk a formában. Kivesszük a formából, és drótrácsra tesszük hűlni.

4. A maradék datolyát a torta tetejére rendezzük, meghintjük barna cukorral, és 1 percre igen forró grillbe tesszük, amíg a cukor megolvad; kihűtjük. Porcukorral meghintve, tejszínnel tálaljuk.