DATOLYATORTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: grillező, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, sütő, sütőpapír, tortaforma
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 1 tortaforma (8-10 szelet)
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 22 cm átmérőjű, szétnyitható tortaformát kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal; az alját kibéleljük sütőpapírral.
2. A 37,5 dkg barna cukrot a liszttel és a sütőporral 10 másodpercig keverjük robotgéppel. Hozzáadjuk a vajat; további 10 másodpercig keverjük, amíg finoman morzsolódó lesz. A massza felét az előkészített forma aljára simítjuk.
3. A szódabikarbónát feloldjuk a tejben; hozzáadjuk a tojást és a szerecsendiót, felverjük. A keveréket a maradék cukros-lisztes masszához öntjük, újabb 10 másodpercig keverjük. A tortaformába öntjük, rászórjuk a datolya felét. Körülbelül 55 percig sütjük. Kivesszük a sütőből a tortát, és 10 percig hűlni hagyjuk a formában. Kivesszük a formából, és drótrácsra tesszük hűlni.
4. A maradék datolyát a torta tetejére rendezzük, meghintjük barna cukorral, és 1 percre igen forró grillbe tesszük, amíg a cukor megolvad; kihűtjük. Porcukorral meghintve, tejszínnel tálaljuk.