ÁFONYÁS PITE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 65 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, műanyagfólia, nyújtófa, reszelő, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, reszelés, gyalulás, sütés, töltés

Adag: 4 adag

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg friss áfonya
1 teáskanál finomra reszelt citromhéj
 dl citromlé
10 dkg porcukor
12 és fél dkg kockára vágott vaj
18 és fél dkg sima liszt
1 db kissé felvert tojásfehérje
½ teáskanál őrölt fahéj
A tetejére:
ízlés szerint porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Robotgéppel a lisztet és a vajat 6 dkg porcukorral 15-20 másodperc alatt finoman morzsolódó tésztává keverjük. Hozzáöntjük majdnem az összes citromlét, és simára turmixoljuk, ha kell, a maradék citromlét is hozzákeverjük.

2. A tésztát sütőpapírra borítjuk, és simára gyúrjuk. Mintegy 30 cm átmérőjű körré nyújtjuk, és letakarjuk műanyag fóliával. Behűtjük 10 percre. Az áfonyát tálba tesszük, ráhintjük a maradék porcukrot, a citromhéjat és a fahéjat.

3. A (még mindig sütőpapíron lévő) tésztát sütőlemezre tesszük. A közepét vékonyan megkenjük tojásfehérjével. Az áfonyát 20 cm átmérőjű körben a tészta közepére halmozzuk, a tészta széleit ráhajtjuk a töltelékre. Mintegy 30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. A tetejét meghintjük porcukorral, és tálaljuk.