Vegyes metélttészta- és rizssaláta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 80 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, salátástál, serpenyő, szűrő, tésztafőző fazék, tűzálló edény, tűzhely, wok
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, forrázás, főzés, hámozás, hevítés, kikeverés, kimagozás, pirítás, sütés, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 db hámozott, szeletelt burgonya
9 dkg tisztított szójacsíra
30 dkg hosszúszemű fehér rizs
12 dkg vékonymetélt

vagy

12 dkg száraz tojásos tészta
6 dkg cérnametélt

vagy

6 dkg száraz üvegtészta
12 dkg cérnametélt

vagy

12 dkg száraz rizstészta
2 evőkanál chilipor
1 és ¼ dl halszósz
2 és fél dkg szárított rák
2 db kimagozott, szeletelt piros chilipaprika
20 gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
4 nagyobb fej negyedekre vágott, vékonyra szeletelt vöröshagyma
1 és ¼ dl földimogyoró-olaj
1 teáskanál olaj
1 evőkanál víz
½ teáskanál só
3 db tojás
1 ¾ dl tamarindpüré

Elkészítés:

1. Sós vizet töltünk 2 nagy lábosba, és felforraljuk. Az egyikbe beletesszük a rizst, és kb. 12 percig főzzük, míg megpuhul. Lecsepegtetjük, leöblítjük, és félretesszük. A tojásos metéltet a másik lábosba tesszük, és néhány perc alatt puhára főzzük. A tojásos metéltet áttesszük egy szűrőbe, hideg folyóvíz alatt leöblítjük, és félretesszük. Külön tűzálló tálakba tesszük az üvegtésztát és a rizsmetéltet, forró vizet öntünk rájuk, és 1-2 percig benne hagyjuk, míg megpuhulnak; hideg folyóvíz alatt leöblítjük, és lecsepegtetjük. A szójacsírát tűzálló tálba tesszük, forró vizet öntünk rá, és 30 másodpercig benne hagyjuk; hideg folyóvíz alatt leöblítjük, és lecsepegtetjük. Egy nagy lábos forró vízben puhára főzzük a burgonyát, lecsepegtetjük, hideg folyóvíz alatt leöblítjük, és félretesszük.

2. A tojásokat sóval és vízzel felverjük. Egy kis serpenyőben felhevítjük az olajat; beletesszük a tojást, és mérsékelten lassú tűzön sütjük, az omlett szélét finoman a közepe felé húzzuk, hogy a sületlen tojás a szélére folyjon. Amikor az omlett átsült, megfordítjuk, és a másik oldalát is halványbarnára sütjük. Az omlettet kivesszük a serpenyőből, és hagyjuk kihűlni, mielőtt vékony csíkokra vágjuk.

3. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a földimogyoró-olajat; mérsékelten gyors tűzön külön-külön ropogósra pirítjuk benne a vöröshagymát, a fokhagymát és a friss chilit, ha kell, öntünk hozzá még egy kis olajat.

4. Egy nagy tálon elrendezzük a különféle tésztákat, a rizst, a burgonyát és a szójacsírát; külön-külön tálkákba tesszük a tojáscsíkokat, a chilit, a vörös- és a fokhagymát, a porrá őrölt szárított rákot, a halszószt, a tamarinduszt és a chiliport. A vendégek tetszés szerint vesznek a saláta hozzávalóiból és a köretekből.