ALMÁS PITE Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 115 perc  Munkaidő: 40 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, serpenyő, sütő, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás, tojás szétválasztása

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 és fél dkg sima liszt
3 dkg porcukor
9 dkg darabolt vaj
2 db kissé felvert tojássárgája
1 evőkanál hideg víz
A formához:
igény szerint olvasztott vaj
A töltelékhez:
12 db alma
1 teáskanál porcukor
1 db tojásfehérje
5 dkg vaj
5 dkg barna cukor
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. Egy 23 cm átmérőjű tortaforma peremét megkenjük olvasztott vajjal. A lisztet és a cukrot nagy tálba szitáljuk; hozzáadjuk a vajat. Ujjaink között elmorzsoljuk a vajat a liszttel, amíg finoman morzsolódó masszát kapunk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és késsel kemény tésztát keverünk, szükség esetén egy kis jeges vizet adva hozzá. Lisztezett felületen addig nyomkodjuk, amíg sima lesz.

2. Sütőpapíron a tésztát 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk, a széléről levágunk 1 cm széles csíkokat, azokkal befedjük a tortaforma peremét. A tálat és a maradék tésztát lefedjük műanyag fóliával; 20 percre hűtőbe tesszük.

3. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, 8-8 szeletre vágjuk. Nagy, nem tapadó serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük a barna cukrot és a fahéjat. Közepes lángon kevergetjük, amíg a cukor elolvad; beletesszük az almát, addig keverjük, amíg a vaj mindenütt bevonja a gyümölcsöt. Lefedve 10 percig főzzük, néha megkeverjük. Az alma legyen puha, de maradjon egyben. Levesszük a fedőt, és még 5 percig főzzük, amíg a folyadék nagyobb része elpárolog; kihűtjük.

4. A kihűlt almát a maradék levével a tortaformába tesszük. A tésztával befedjük a tortaformát, kissé rányomkodjuk a peremre. A széleit levágjuk, és lenyomkodjuk, hogy jól zárjon. A levágott csíkokkal díszítjük. Átkenjük tojásfehérjével, meghintjük cukorral. Mintegy 40 percig sütjük, amíg aranysárga lesz. Melegen, vaníliás krémmel vagy tejsodóval kínáljuk.

Locsoljuk meg citromlével, így nem színeződik el.
Olyan almát válasszunk, amely a sütés-főzés során is megőrzi alakját és zamatát. A nagy savtartalmú savanykás almák jobban bírják a hirtelen kisütést, a főzést és a sütést, ugyanakkor a nyersen csodálatos ízű desszertalmák sütve alaktalanok és vizenyősek lesznek.