ALMÁS PITE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, kés, keverőtál, műanyagfólia, nyújtófa, serpenyő, sütő, szita, tortaforma, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, gyúrás, hámozás, hűtés, kikeverés, kimagozás, nyújtás, pihentetés, sütés, szitálás, tojás szétválasztása
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 210 °C-ra. Egy 23 cm átmérőjű tortaforma peremét megkenjük olvasztott vajjal. A lisztet és a cukrot nagy tálba szitáljuk; hozzáadjuk a vajat. Ujjaink között elmorzsoljuk a vajat a liszttel, amíg finoman morzsolódó masszát kapunk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és késsel kemény tésztát keverünk, szükség esetén egy kis jeges vizet adva hozzá. Lisztezett felületen addig nyomkodjuk, amíg sima lesz.
2. Sütőpapíron a tésztát 25 cm átmérőjű körré nyújtjuk, a széléről levágunk 1 cm széles csíkokat, azokkal befedjük a tortaforma peremét. A tálat és a maradék tésztát lefedjük műanyag fóliával; 20 percre hűtőbe tesszük.
3. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, 8-8 szeletre vágjuk. Nagy, nem tapadó serpenyőben vajat olvasztunk, beletesszük a barna cukrot és a fahéjat. Közepes lángon kevergetjük, amíg a cukor elolvad; beletesszük az almát, addig keverjük, amíg a vaj mindenütt bevonja a gyümölcsöt. Lefedve 10 percig főzzük, néha megkeverjük. Az alma legyen puha, de maradjon egyben. Levesszük a fedőt, és még 5 percig főzzük, amíg a folyadék nagyobb része elpárolog; kihűtjük.
4. A kihűlt almát a maradék levével a tortaformába tesszük. A tésztával befedjük a tortaformát, kissé rányomkodjuk a peremre. A széleit levágjuk, és lenyomkodjuk, hogy jól zárjon. A levágott csíkokkal díszítjük. Átkenjük tojásfehérjével, meghintjük cukorral. Mintegy 40 percig sütjük, amíg aranysárga lesz. Melegen, vaníliás krémmel vagy tejsodóval kínáljuk.