NOVARAI RIZSES EGYTÁL PANISCIA DI NOVARA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: séfkés, szűrő, tűzhely, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, pihentetés, pirítás, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
30 dkg gömbölyű szemű rizs
20 dkg érett, hámozott paradicsom
1 kisebb pácolt kolbász
30 dkg friss, fejtett borlotti bab
1 kisebb fej csíkokra vágott kelkáposzta
2 szál hámozott, darabolt szárzeller
másfél dl vörösbor
1 evőkanál olívaolaj
5 dkg apróra vágott szalonna
1 fej tisztított, apróra vágott vöröshagyma
5 dkg szalonnabőr
2 szál hámozott, darabolt sárgarépa
ízlés szerint só
Elkészítés:

1. A paradicsom héját lehúzzuk, a zellert és a sárgarépát meghámozzuk, kis darabokra vágjuk. A kelkáposztát csíkokra vágjuk. A babot kifejtjük.

2. A zöldségeket a szalonnabőrkével együtt nagy lábasba tesszük, bő vízzel felöntjük, megsózzuk, és kb. 120 percig főzzük.

3. A megtisztított hagymát és a szalonnát apróra vágjuk, a felforrósított olívaolajon az olajban eltett kolbásszal (salami d’la duja) együtt megpirítjuk.

4. Beletesszük a rizst, hozzáöntjük a (lehetőleg Barbera) vörösbort, és felfőzzük.

5. Felöntjük a zöldségektől leszűrt levessel, és a rizst kis lángon puhára főzzük (kb. 15 perc). Néhány percig pihentetjük, majd tálaljuk.