CSOKOLÁDÉPÁSTÉTOM Téma: Receptek

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  tapasztalatot kíván  drága
Eszközök: fagyasztószekrény, habverő, hűtőszekrény, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, őzgerincforma, sütő, sütőpapír, szita, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, forralás, gőzölés, habverés, hevítés, hűtés, kikeverés, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral, töltés, vízfürdő

Adag: 2 sütőforma (10-12 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A csokoládé-bevonathoz:
30 dkg apróra darabolt étcsokoládé
¾ dl víz
2 és fél dl tej
7 és fél dkg kristálycukor
A piskótatésztához:
8 dkg finomliszt
12 dkg kristálycukor
4 db tojás
másfél evőkanál kakaópor
A sötét csokoládéhabhoz:
15 dkg apróra darabolt étcsokoládé
2 db tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor
3 dl zsíros créme double
A világos csokoládéhabhoz:
15 dkg apróra darabolt tejcsokoládé
3 dl créme double
2 db tojássárgája
2 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

1. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Két, egyenként 25×30 cm-es szögletes püspökkenyér- vagy pástétom-sütőformát sütőpapírral kibélelünk. A tojást és a cukrot mély keverőtálban egy forró vízzel teli edény peremére ráültetjük. Erőteljesen verjük – 5-7 percig – , amíg a krémes massza a kétszeresére szaporodik. A keverőtálat levesszük a forró vizes edényről, és a habos keveréket habverővel addig verjük tovább, amíg lehűl. Ekkor hozzászitáljuk a lisztet és a kakaóport, lazán beleforgatjuk, és az előkészített sütőformákba töltjük. A sütőben 5-6 percig sütjük, amíg a tészta könnyű nyomásra visszaugrik. Sütőrácsra borítjuk, ha kihűlt, lehúzzuk róla a sütőpapírt. A piskótát egy 19x9x7 cm-es pástétom-sütőforma aljának és oldalainak megfelelő méretűre vágjuk. Kibéleljük a formát, majd félreteszünk egy 19×9 cm-es tésztadarabot.

2. A világos csokoládéhabhoz a tejszínt mély keverőtálban félkeményre verjük addig, hogy ha kihúzzuk a habverőt, lágy csúcsok maradjanak utána. A csokoládét keverőtálba tesszük. Egy másik edényt félig megtöltve vizet forralunk, majd levesszük a tűzről, a keverőtálat a peremére ráültetjük, ügyelve arra, hogy a tál alja ne érintkezzen közvetlenül a forró vízzel. A csokoládét szép lassan hagyjuk megolvadni. Közben a cukrot 1-2 evőkanál vízben csendes tűzön melegítve feloldjuk, és a szirupot felforraljuk. A tojássárgáját egy kis tálban krémesre verjük, aa cukorszirupot lassan hozzáöntve addig verjük, míg a massza lehűl. Az olvasztott csokoládét gyors mozdulatokkal hozzákeverjük, azután a tejszínhabot keverőlapáttal vagy fémkanállal könnyedén aláforgatjuk.

3. A sötét színű csokoládéhabhoz a hozzávalókkal a 2. pontban leírtak szerint járunk el.

4. A világos csokoládéhabot a piskótatésztával kibélelt formába töltjük, a tetejét kanállal elsimítjuk, majd a sötét csokoládéhabot is rásimítjuk. A tetejére ráillesztjük a félretett piskótalapot, majd a pástétomot 60 percre a fagyasztóba, vagy 180 percre a hűtőszekrénybe tesszük.

5. A csokoládé-bevonathoz a tejet forráspontig hevítjük, a csokoládét hozzáadjuk, elkeverjük. A cukrot a vízben feloldjuk, felforraljuk. A csokoládés tejet belekeverjük. A lehűtött pástétomot sütőrácsra borítjuk, és csokoládémázzal egyenletesen bevonjuk.

Ha kis adagokról van szó, még a „csokitúladagolást” is megkockáztatja az ember: a piskótába burkolt világos és sötét csokoládéhab (mousse au chocolat) csokoládémázzal bevonva – igazi kalóriabomba!