Borhabtekercs Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 45 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, sütő, sütőpapír, tepsi, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, göngyölés, habverés, hűtés, kikeverés, sütés, töltés
A tojásból, cukorból, lisztből reszelt citromhéjjal ízesített piskótalapot sütünk. Átfordítjuk, a papírt lehúzzuk róla és a vastepsiben egyenletesen elosztjuk rajta a zselatinnal készített, borból, tojásból, liszttel főzött, tejszínhabbal fellazított, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített borhabot. Feltekerjük a piskótalapot és hűtőszekrényben kifagyasztjuk, majd egyenletesen felszeleteljük. Tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk. Ízlés szerint vágott mandulát is szórhatunk a tetejére.
Piskóta
Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.
A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.
A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.
A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.
Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.
Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.