Borhabtekercs Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, sütő, sütőpapír, tepsi, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, göngyölés, habverés, hűtés, kikeverés, sütés, töltés

Adag: 8-10 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg kristálycukor
6 db tojás
15 dkg liszt
½ db citrom
Töltelékhez:
4 dl édes bor
1 dkg szegfűszeg
2 dkg zselatin
2 és fél dkg vaníliás cukor
1 ⅔ dkg őrölt fahéj
1 dl tejszín
5 dkg liszt
4 db tojás
1 dl víz
Elkészítés:

A tojásból, cukorból, lisztből reszelt citromhéjjal ízesített piskótalapot sütünk. Átfordítjuk, a papírt lehúzzuk róla és a vastepsiben egyenletesen elosztjuk rajta a zselatinnal készített, borból, tojásból, liszttel főzött, tejszínhabbal fellazított, fahéjjal, szegfűszeggel ízesített borhabot. Feltekerjük a piskótalapot és hűtőszekrényben kifagyasztjuk, majd egyenletesen felszeleteljük. Tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk. Ízlés szerint vágott mandulát is szórhatunk a tetejére.

Piskóta

12 db tojás
25 dkg kristálycukor
1 csipet só
1 db héja citrom
25 dkg finomliszt

Óvatosan szétválasztjuk a tojás fehérjét és a sárgáját. A fehérjébe csepp sárgája se kerüljön, mert nem lehet habbá felverni.

A tojás sárgákat a cukor felével addig keverjük, míg térfogata a háromszorosa nő.

A maradék cukorral és sóval kemény habbá verjük fel a tojás fehérjét, majd ebből keveset a sárgájához keverünk. Utána könnyedén az egész habot belekeverjük. Végül a citromhéjat és a megszitált lisztet keverjük hozzá.

Sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben 120 C fokon megsütjük.

A sütő alsó rácsára néhány ujjnyi vizet tartalmazó hőálló edényt helyezünk. A felette lévő rácsra helyezzük a sütőtepsit.

Amennyiben nem tortának készítjük sütés előtt tetejét megszórhatjuk, lisztbe forgatott magozott meggyel.

Ugyanígy készíthetjük el a kakaós piskótát is, a kakaóport a liszttel együtt adjuk a masszához. A liszt mennyiségét annyival csökkentjük, ahány evőkanál kakaóport adunk hozzá.