FŰSZERES LENCSÉS RIZS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 110 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fémtál, fokhagymaprés, kés, lábas, reszelő, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, kikeverés, párolás, pirítás, szűrés, zúzás
Adag: 6 főre
vagy
Elkészítés:
1. A kétféle lencsét külön-külön, 60 percre beáztatjuk. A barna lencsét leszűrjük, forró vizet öntünk rá, és 15 percig főzzük, amíg puhulni nem kezd, ekkor leszűrjük.
2. A hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és a zöldpaprikát a ghee-ben puhára pároljuk, majd kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a fahéjrudat, a szegfűszeget, a babérlevelet és a kurkumát (1. kép). Állandóan kevergetve 2 percig főzzük.
3. Hozzáadjuk a rizst, a kétféle lencsét (2. kép), jól összekeverjük, majd annyi sós vizet adunk hozzá (3. kép), hogy kb. 3 cm-rel ellepje. Felforraljuk, majd a tüzet csökkentve, 20 percig pároljuk, amíg a rizs az egész vizet beszívja.
4. Hozzákeverjük a felaprított újhagymát. Tálalás előtt a fahéjrudat eltávolítjuk (4. kép).