RIZS SANTANDERI MÓDRA ARROZ SANTANDERINA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Eszközök: citromnyomó, keverőtál, papírtörlő, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely
Eljárások: elősütés, forralás, főzés, párolás, pihentetés, préselés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A lazacszeleteket megmossuk, szárazra itatjuk, majd sóval és borssal bedörzsöljük. Citromlével meglocsoljuk, és legalább 10 percig állni hagyjuk őket.
2. Közben a tejet és a halalaplét tűzálló tálban felforraljuk.
3. A rizst beletesszük, és 10 percig gyenge tűzön főzzük.
4. A lazacszeleteket serpenyőben a vajon mindkét oldalukon elősütjük, majd kivesszük, és a rizsre tesszük. A vajat ráöntjük.
5. Előmelegített sütőben, 175 °C-on még 10 percig pároljuk, és a formában tálaljuk.
HALALAPLÉ
1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.