ALMÁS TÁSKÁK Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: derelyevágó, gyúródeszka, hűtőszekrény, kenőecset, kés, öntöttvas lábas, sütő, sütőlap, sütőpapír, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, hámozás, hűtés, kimagozás, nyújtás, pirítás, sütés, töltés
Adag: 8-10 darab
Elkészítés:
1. A leveles tésztát 5 mm vékony lappá nyújtjuk. Derelyevágóval 8-10 darab, 12 cm átmérőjű kört vágunk ki belőle, amelyeket egyenként ovális lappá nyújtunk (kb. 12×20 cm). Zsírpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük őket, és hideg helyre tesszük.
2. Az almakompóthoz öntöttvas serpenyőben, kis lángon, megolvasztjuk a cukrot a vajjal, és hagyjuk, hogy kicsit megbarnuljon. Beletesszük az almakockákat, 2 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a citromlevet, a vaníliás cukrot, a fahéjat és 2,5 evőkanál vizet. Felforraljuk, kevergetve 5 percig főzzük, míg a víz elpárolog. Szétterítjük egy tányéron, hogy gyorsabban hűljön.
3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztadarabokat belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A széleket kissé felvert tojással megkenjük, az almakompótot a tésztalapok közepére halmozzuk. A tészta másik felét ráhajtjuk, a batyu széleit összefogjuk-összenyomjuk. Az almás táskákat sütőlemezre fektetjük. Mindegyik tetejét megkenjük tojással. Késheggyel kis metszést ejtünk rajta.
4. Kis edényben, közepes lángon, a cukrot 3 evőkanál vízzel, állandóan keverve felforraljuk, majd a szirupot a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
5. A táskákat a sütőben 5 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra csökkentjük, és a süteményeket további 15-20 percig sütjük. Kivesszük, a táskák tetejét a sziruppal megkenjük, sütőrácsra téve hűlni hagyjuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.
LEVELES TÉSZTA
1. A lisztet a sóval a gyúródeszkára vagy munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,2 dl vízbe keverjük, és a vajjal együtt a mélyedésbe töltjük, ujjainkkal elkeverjük (1. kép). A keverőlapát oldalával kívülről befelé haladva beleforgatjuk a lisztet, míg az egész massza morzsás állagúvá válik. Kicsit átgyúrjuk, és ha szükségesnek ítéljük, még kevés vizet teszünk hozzá, hogy sima, fényes tésztát kapjunk.
2. A tésztacipó tetejét kereszt alakban mélyebben bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett zsírpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át a hűtőszekrényben pihentetjük, mert így könnyebb lesz a tésztát kinyújtani. A hideg vajat szintén két réteg zsírpapír vagy frissen tartó fólia közé tesszük, és a sodrófával ellapogatva, 2 cm vastag, négyzet alakú lapot formálunk belőle. Így a vaj is könnyebben alakítható, nyújtható, anélkül hogy megolvadna.
3. A tésztát kicsomagoljuk, enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre fektetjük. A közepétől kifelé haladva nyújtjuk (3. kép) úgy, hogy keresztformát kapjunk. A keresztforma közepét vastagabbra hagyjuk, mint a széleket.
4. A vajat a tészta közepére fektetjük, minden oldalról ráhajtjuk a tésztát (4. kép): teljesen becsomagoljuk.
5. A sodrófát végiggörgetjük a csomagon: így a széleket is lezárjuk (5. kép). Enyhén belisztezett gyúródeszkán vagy munkafelületen kb. 12 x 35 cm-es téglalappá nyújtjuk.
6. A felesleges lisztet letöröljük róla, majd a tésztát méretének harmadára hajtogatjuk úgy, hogy a két külső harmados a középsőre hajtjuk (6. kép). Ujjunkat a tésztába nyomva megjelöljük az első hajtást, és a tésztaszéleket úgy hajtjuk egymásra, hogy pontosan fedjék egymást. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőszekrényben 30 percig pihentetjük.
7. A tésztát a gyúródeszkára vagy munkalapra fordítjuk, hogy úgy nézzen ki, mint egy könyv, aminek a kötése bal kéz felé esik (7. kép). Sodrófával megint végigmegyünk rajta, hogy a széleket lezárjuk.
8. Az 5-6-7. lépést még háromszor megismételjük, minden alkalommal újabb jelölést hagyunk a tésztán, amivel a hajtogatások számát jelezzük (8. kép). A tésztát minden nyújtás után 30 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. A kész tésztán négy ujjnyomnak kell lennie. A nyújtásokkal és hajtogatásokkal a tészta egyre simább lesz. Végül még 30 percre ismét a hűtőszekrénybe tesszük. Az előkészített tésztát azonnal felhasználhatjuk, de le is fagyaszthatjuk.