ALMÁS SÜTEMÉNY Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 30 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, gyúródeszka, kés, sütő, sütőpapír, tepsi, vágódeszka
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, kimagozás, sütés, szögletes forma bélelése papírral
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gáztűzhelynél 6-os fokozat). Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit.
2. A leveles tésztát négy-négy egyforma négyzetre vágjuk. Négy tésztanégyzetet az előkészített tepsibe helyezünk, meghintjük kevés vízzel. Rátesszük a maradék négy tésztanégyzetet, és kissé összenyomjuk. Éles késsel bemetsszük a tészta szélét körben.
3. Elrendezzük a vékony almaszeleteket a tészta tetején, majd megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk finomcukorral.
4. Az almás süteményt 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük. Tálalás előtt porcukrozzuk.
LEVELES TÉSZTA
1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük (1. kép). A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.
2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk (2. kép). Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük – így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.
3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk (3. kép).
4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje.
5. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk (4. kép). Kissé belisztezett felületen 12×35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk (5. kép).
6. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk (6. kép). Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
7. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.
8. Az 5-7. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát (7. kép), hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz (8. kép). Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.
Kb. 53 dkg tésztát kapunk.