PALACSINTAPITE DATOLYÁVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 120 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, palacsintasütő, serpenyő, sütő, szűrőlapát, tortalapát, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, habverés, hámozás, kikeverés, reszelés, gyalulás, sütés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A megtisztított, apróra vágott datolyát, a mazsolát, a citromhéjat és a rumot lábosba tesszük. Felforraljuk, majd a tűzről levéve kihűtjük.
2. Nagy tálban fehéredésig keverjük a tojássárgáját a cukorral. Belekeverjük a lisztet, majd a fahéjat, a sót és az olvasztott vajat.
3. Külön tálban kemény habbá verjük a tojásfehérjét. Óvatosan belevegyítjük a krémbe.
4. A maradék vajból 1 kanálnyit nagy serpenyőben felolvasztunk. Beleöntjük a tészta felét.
5. Szűrőkanállal kiemeljük a datolyát, a mazsolát a pácléből, és a palacsintára szórjuk. Rásimítunk kevés tésztát, hogy befedje a gyümölcsöket.
6. Közepes lángon úgy 3 percig sütjük, vagy amíg az alja kissé megbarnul.
7. Előmelegített tálra tesszük, és nagyobb kockákra vágjuk. Amíg a másik adag is elkészül, meleg sütőben tartjuk. Porcukorral meghintve kínáljuk. (Vaníliás cukorral meghintve is nagyon finom.)