PEKÁNDIÓS PITE Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, nyújtófa, sütő, sütőforma, tűzhely
Eljárások: gyúrás, hűtés, kikeverés, nyújtás, pirítás, sütés, sütőforma bélelése, töltés
Adag: 1 piteforma
Elkészítés:
1. Az omlós tésztához a lisztet és a cukrot összemorzsoltam a hideg vajjal, majd egy picike jéghideg vízzel segítettem, hogy összeálljon. Kicsit hűtőbe raktam, amíg előmelegítettem a sütőt 180 fokra (légkeveréssel).
2. Egy cakkos szélű jénai piteformába simítottam gyorsan, a közepét lenyomkodtam sütőpapíron keresztül, majd 15 percig sütöttem (8-10 perc is elegendő…).
3. Közben elkészítettem a krémet. Enyhén megpirítottam a pekándiót, amit Amerikában hickory-diónak is hívnak. (Nem mulasztottam el nyersen is megkóstolni – hasonlít az íze a mi diónkéra.) Összeolvasztottam egy edényben óvatos tűzön a vajat, a mézet, a cukrot és egy csomag vaníliás cukrot. (Azt nem olvastam sehol, hogy a krémbe tennének pekándiót, de úgy éreztem, nem fog hátrányára válni, ha néhány szemet felaprítva hozzáadok.) Ezután félretettem a masszát hűlni.
4. Régen várt, csodálatos új konyhai gépem rozsdamentes üstjébe 3 tojást ütöttem, beindítottam a masszív keverőt és amikor már felhabosodtak a tojások, részletekben belekanalaztam a mézes szirupot.
5. Közben kivettem a megsült tésztát és kiraktam a gyönyörű pekándió-szemekkel.
6. Erre öntöttem rá a keveréket és már ment is vissza a sütőbe, amelynek hőfokát 175 fokra csökkentettem.
7. 25 perc után megnéztem, majd még 5 percet adtam neki. Ezután kivettem – isteni illata volt. Az éjjelt a fridzsiderben töltötte, másnap diófagylalttal és eperrel tálaltam – nagyon ízlett…