Kávékrémtorta Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, sütő, sütőlap, sütőpapír, tortaforma, tűzhely
Eljárások: blansírozás, darabolás, szeletelés, darálás, habverés, hámozás, hűtés, kerek sütőforma bélelése papírral, kikeverés, pirítás, sütés, szitálás, töltés

Adag: 1 tortaforma (8-10 szelet)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
 dl Tia Maria
1 adag kávékrém
12 és fél dkg paradió
10 dkg blansírozott mandula
8 dkg mogyoró
2 evőkanál sima liszt
18 és fél dkg porcukor
7 db tojásfehérje
A díszítéshez:
ízlés szerint drazsé
A meghintéshez:
ízlés szerint átszitált porcukor

Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. Teljesen kibéleljük sütőpapírral. A dióféléket sütőlemezre tesszük, és 5-10 perc alatt aranysárgára pirítjuk. Tiszta konyharuhával alaposan ledörzsöljük a héjukat. Kávédarálóban finomra őröljük őket.

2. A dióféléket nagy tálba tesszük; hozzáadjuk a lisztet és 12,5 dkg cukrot; jól összekeverjük. A tojásfehérjét elektromos habverővel lágy habbá verjük. Fokozatosan hozzáadjuk a maradék cukrot, addig keverjük, amíg fényes és sűrű, krémet kapunk, és a cukor teljesen feloldódik. Fémkanállal, három részletben belekeverjük a diós keveréket a tojásosba. Az egészet a formába kanalazzuk; lesimítjuk. 35-40 percig sütjük, amíg érintésre ruganyos lesz. A formában hagyjuk teljesen kihűlni.

4. A tésztát sima munkafelületre borítjuk. Éles, fűrészes késsel három lapra vágjuk. A felső réteg legyen a torta alja. Ezt a réteget megkenjük a likőr felével. Elkenjük rajta a kávékrém egyötödét.

5. Erre jön a második tortalap. Megkenjük a maradék likőrrel, és elsimítjuk rajta a maradék kávékrém egynegyedét. Erre jön a harmadik tortalap. A többi kávékrémmel megkenjük a torta tetejét és oldalát. A tetejét csokoládédrazsékkal díszítjük; meghintjük porcukorral. Behűtjük 1 órára, vagy amíg megszilárdul.

Kávékrém

3-4 teáskanál instant kávé
20 dkg vaj
15 dkg olvasztott keserű csokoládé
2-3 teáskanál porcukor
2 teáskanál meleg víz

1. Kis tálban, elektromos habverővel habosra keverjük a vajat. Fokozatosan beleöntjük az olvasztott csokoládét, simára keverjük.

2. Hozzáadjuk a porcukrot, valamint a meleg vízben feloldott instant kávét; simára keverjük.