Párizsi fánkkoszorú Posted in: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 100 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, sütő, sütőpapír, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, forralás, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral, töltés
Adag: 1 tepsi (6-8 főre)
vagy
vagy
Elkészítés:
1. A sütőt 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat) melegítsük elő. Egy nagy tepsit kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal, kibéleljük sütőpapírral, és egy 23 cm átmérőjű kört jelölünk ki rajta.
2. Egy lábosban a vízzel elkeverjük a vajat, és lassú tűzön kevergetjük, amíg a vaj felolvad, és a keverék forrni kezd. Levesszük a tűzről, és azonnal belekeverjük a kétszer átszitált lisztet. Fakanállal simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg sima és sűrű lesz, elválik az edény oldalától. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.
3. A tésztát egy nagy tálba tesszük. Elektromos habverővel apránként hozzákeverjük a felvert tojást. Addig keverjük, amíg fényes és sűrű lesz. Az előrerajzolt körvonalra púpozott evőkanálnyi tésztahalmokat teszünk úgy, hogy a szélük érintkezzen. A karikát 25-30 percig sütjük, amíg megbarnul, és kongó hangot ad, amikor az alját megkocogtatjuk. Kapcsoljuk ki a sütőt, de a tésztát hagyjuk benn, hogy szikkadjon.
4. A töltelékhez egy tálban simára keverjük a tojássárgáját a cukorral és a liszttel. A tejet egy lábosban forrásig hevítjük. Folytonos keverés mellett fokozatosan a tojásos keverékhez adjuk. Visszaöntjük a lábosba, és közepes lángon állandó kevergetés mellett felforraljuk, amíg besűrűsödik. További 2 percig főzzük, közben állandóan kevergetjük. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a vaníliaeszenciát. Tálba öntjük, lefedjük, hogy ne legyen bőrös, és félretesszük hűlni.
5. A tetejéhez egy tűzálló tálban keverjük el a csokoládét a vajjal és a tejszínnel. A tálat állítsuk egy lábos forró víz fölé, és kevergessük, amíg a csokoládé felolvad, és a keverék sima lesz. Kicsit hűtsük le.
6. Az összeállításhoz a tésztagyűrűt recés késsel vízszintesen vágjuk ketté. A belsejéből távolítsunk el minden felesleges tésztát. A felvert tejszínhabot keverjük el a vaníliakrémmel, és kanalazzuk az alsó tésztakarikára. A tetején rendezzük el a málnát vagy a félbevágott epret. A felső tésztakarikát tegyük a töltelék tetejére. Lapos késsel kenjük rá az olvasztott csokoládét. Hagyjuk, amíg megdermed.