Párizsi fánkkoszorú Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 100 perc  tapasztalatot kíván  átlagos ár
Eszközök: habverő, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, sütő, sütőpapír, szita, tepsi, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, dermesztés, formázás, forralás, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, sütés, szitálás, szögletes forma bélelése papírral, töltés

Adag: 1 tepsi (6-8 főre)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A tepsihez:
igény szerint olaj

vagy

igény szerint olvasztott vaj
A tésztához:
3 db kissé felvert tojás
1 ¾ dl víz
9 dkg átszitált finomliszt
5 dkg sótlan vaj
A tetejére:
1 evőkanál tejszín
3 dkg vaj
2 és fél dkg finomra aprított étcsokoládé
A töltelékhez:
2 és fél dl habbá vert tejszín
25 dkg eper

vagy

20 dkg málna
1 teáskanál vaníliaesszencia
2 és fél dl tej
2 evőkanál finomliszt
6 dkg kristálycukor
3 db tojássárgája

Elkészítés:

1. A sütőt 210 °C-ra (gáz 6-7. fokozat) melegítsük elő. Egy nagy tepsit kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal, kibéleljük sütőpapírral, és egy 23 cm átmérőjű kört jelölünk ki rajta.

2. Egy lábosban a vízzel elkeverjük a vajat, és lassú tűzön kevergetjük, amíg a vaj felolvad, és a keverék forrni kezd. Levesszük a tűzről, és azonnal belekeverjük a kétszer átszitált lisztet. Fakanállal simára keverjük. Visszatesszük a tűzre, és addig kevergetjük, amíg sima és sűrű lesz, elválik az edény oldalától. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.

3. A tésztát egy nagy tálba tesszük. Elektromos habverővel apránként hozzákeverjük a felvert tojást. Addig keverjük, amíg fényes és sűrű lesz. Az előrerajzolt körvonalra púpozott evőkanálnyi tésztahalmokat teszünk úgy, hogy a szélük érintkezzen. A karikát 25-30 percig sütjük, amíg megbarnul, és kongó hangot ad, amikor az alját megkocogtatjuk. Kapcsoljuk ki a sütőt, de a tésztát hagyjuk benn, hogy szikkadjon.

4. A töltelékhez egy tálban simára keverjük a tojássárgáját a cukorral és a liszttel. A tejet egy lábosban forrásig hevítjük. Folytonos keverés mellett fokozatosan a tojásos keverékhez adjuk. Visszaöntjük a lábosba, és közepes lángon állandó kevergetés mellett felforraljuk, amíg besűrűsödik. További 2 percig főzzük, közben állandóan kevergetjük. Levesszük a tűzről, és belekeverjük a vaníliaeszenciát. Tálba öntjük, lefedjük, hogy ne legyen bőrös, és félretesszük hűlni.

5. A tetejéhez egy tűzálló tálban keverjük el a csokoládét a vajjal és a tejszínnel. A tálat állítsuk egy lábos forró víz fölé, és kevergessük, amíg a csokoládé felolvad, és a keverék sima lesz. Kicsit hűtsük le.

6. Az összeállításhoz a tésztagyűrűt recés késsel vízszintesen vágjuk ketté. A belsejéből távolítsunk el minden felesleges tésztát. A felvert tejszínhabot keverjük el a vaníliakrémmel, és kanalazzuk az alsó tésztakarikára. A tetején rendezzük el a málnát vagy a félbevágott epret. A felső tésztakarikát tegyük a töltelék tetejére. Lapos késsel kenjük rá az olvasztott csokoládét. Hagyjuk, amíg megdermed.

Az égetett tésztából készült Párizs-Brest fánkkoszorút egy sportrajongó cukrász készítette először a Párizstól Brest kikötővárosig megrendezett kerékpárverseny tiszteletére.
A vaníliakrémet is elkészíthetjük 4 órával korábban. A hűtőben tároljuk. A süteményt közvetlenül a tálalás előtt állítsuk össze.
A tésztagyűrűt 4 órával korábban is el lehet készíteni. Miután kihűlt, légmentesen záró tartóban tároljuk.