CSOKOLÁDÉS-NARANCSOS MUFFIN CSOKIS-NARANCSOS-MUFFIN Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: edényfogó, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, muffin sütőforma, reszelő, sütő, szita, tűzhely
Eljárások: habverés, julienre vágás, kevert tészta kikeverése, muffin kiemelése a formából, muffinforma előkészítése sütéshez, reszelés, gyalulás, szitálás, törés, vízfürdő
Adag: 4 főre (12 darab)
vagy
Elkészítés:
1. A sütőt 210 °C-ra előmelegítjük. Egy 12 részes muffinformát kikenünk olvasztott vajjal vagy olajjal. A csokoládét és a vajat keverőtálban, vízfürdő fölött, folyamatosan kevergetve megolvasztjuk, majd a tálat levesszük a forró vizes fazékról, és félretesszük.
2. A lisztet, a sütőport és a kakaóport nagy tálba szitáljuk, belekeverjük a cukrot, majd mélyedést nyomunk a közepébe. A tojásokat a tejjel, a narancshéjjal egy tálban felverjük, a megolvadt csokoládéval együtt a lisztes mélyedésbe öntjük, és a tésztát fémkanállal addig keverjük, amíg összeáll. Nem kell túl sokáig kevergetni – maradhatnak benne csomók.
3. A masszát a muffinformákba kanalazzuk, úgy, hogy minden mélyedést csak a háromnegyedéig töltünk meg. A sütőben 20 percig sütjük, amíg az egyik sütemény közepébe szúrt tűre már nem ragad tészta, és tisztán húzzuk ki belőle. A muffinokat 5 percig a formában pihentetjük. A muffinokat a formában tompa végű késsel óvatosan körbevágjuk. A kés segítségével óvatosan kiemeljük a formából, és sütőrácson hagyjuk teljesen kihűlni.
4. A mázhoz a csokoládét és a vajat keverőtálban vízfürdő fölött megolvasztjuk. Levesszük a tálat, a krémbe belekeverjük a Cointreau-t, hagyjuk langyosra hűlni. Rákenjük a muffinok tetejére, és tálalás előtt csíkokra vágott narancshéjjal díszítjük.