Lángos Posted in: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 120 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Eszközök: burgonyanyomó, gyúródeszka, keverőtál, konyhai mérleg, konyharuha, palacsintasütő, papírtörlő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely
Eljárások: áttörés, dagasztás, formázás, főzés, hámozás, kelesztés, kovászolás, sütés bő zsiradékban
Adag: 1 adag (4 főre)
Elkészítés:
1. A krumplit héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és még langyosan áttörjük. Közben az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.
2. A lisztet mély tálba töltjük, közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztőt, hozzátesszük a krumplit, az olajat, és langyos, enyhén sós tejjel lágy kelt tésztát dagasztunk, a tetejét liszttel finoman megszórjuk. Ruhával letakarva, langyos helyen kb. 60 perc hosszat kelesztjük.
3. Ha kétszeresére nőtt, egy legalább palacsintasütő nagyságú serpenyőben 3-4 ujjnyi olajat forrósítunk, a tésztából leszakítunk egy darabot, kerekre húzzuk (kb. 2 cm vastag legyen), és a forró olajba tesszük. Letakarjuk, ha pirosra sült, lapáttal megfordítjuk, és a másik felét fedő nélkül sütjük ropogós pirosra.
4. Rácson lecsöpögtetjük, vagy zsírszívó papírtörlőre tesszük. Frissen, forrón tálaljuk.