Paradicsomos-sajtos rizskrokett Posted in: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, papírtörlő, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas
Eljárások: darabolás, szeletelés, formázás, forralás, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés bő zsiradékban, töltés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Az alaplét kis edényben felforraljuk. Kis lángra tesszük, és lefedjük. Közepes, vastag aljú lábosban felhevítjük az olajat és a vajat. Beletesszük a hagymát, és közepes lángon aranysárgára pirítjuk; hozzáadjuk a rizst. Kis lángra tesszük, 3 percig kevergetjük, amíg a rizs kissé kifehéredik. Az alaplé negyedét a rizsre öntjük. Körülbelül 5 percig kevergetjük, amíg az összes folyadék felszívódik.
2. Ezt az eljárást addig ismételjük, amíg az összes a alaplét elhasználjuk, és az állandóan kevergetett rizs majdnem megpuhul. Belekeverjük a parmezánt. Levesszük a tűzről. Tálba tesszük hűlni; 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
3. Vizes kézzel 2 evőkanálnyi rizsből gombócot lé formálunk. Ujjunkkal lyukat fúrunk a gombócba, és belenyomunk 1 mozzarella kockát és néhány aszalt paradicsomdarabkát. A gombócot újraformáljuk, hogy ne legyen lyukas, aztán kissé ellapítjuk. Az egész masszából gombócokat készítünk, és 15 percre hűtőszekrénybe tesszük.
4. Közepes, vastag aljú edényben olajat hevítünk. A középmeleg olajba óvatosan tesszük bele a rizskroketteket, és 1-2 perc alatt aranysárgára sütjük Szűrőkanállal papírtörlőre szedjük őket. Friss zöldsalátával tálaljuk.
Zöldségalaplé
1. Előmelegítjük a sütőt 210 °C-ra (gázsütő 6-7. fokozat). Felhevítünk az olajat egy nagy edényben; hozzáadjuk a következő zöldségeket, hámozatlanul és feldarabolva: vöröshagyma, sárgarépa és pasztinák. A zöldséget megforgatjuk az olajban, és 30 percig pirítjuk.
2. A pirított zöldségeket nagy, vastag aljú edénybe tesszük át. Hozzáadjuk a felaprított zellerszárat (levelekkel együtt), a babérlevelet, a csokornyi friss fűszernövényt, a szemes fekete borsot és a vizet. 3. Lassan felforraljuk, takarékra tesszük, és lassú tűzön, fedő nélkül 60 percen át főzzük, vagy amíg a folyadék fele el nem párolog. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőszekrényben tároljuk. Ha a tetején zsír gyűlik össze, leszedjük.