Édesburgonyás sütőtökleves Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 100 perc  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, sütő, tepsi, turmixgép, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, sütés, turmixolás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db sütőtök
35 dkg édesburgonya
2 dl tejszín
1 evőkanál olívaolaj
4 db mogyoróhagyma
8 és fél dl csirkealaplé
5 gerezd héjas fokhagyma
kevés metélőhagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt bors

Elkészítés:

1. Az édesburgonyát, az egész tököt és a mogyoróhagymát hosszában félbevágjuk, és a vágott oldalakat megkenjük olívaolajjal.

2. A zöldségeket vágott oldalukkal lefelé tepsibe tesszük. Melléjük szórjuk a fokhagymát. 190 °C-ra előmelegített sütőben 40 percig sütjük, hogy a zöldségek megpuhuljanak és kissé megpiruljanak. Kivesszük a tepsit a sütőből, és félretesszük.

3. Ha kihűltek, az édesburgonyát és a tököt kikanalazzuk a héjából, és a mogyoróhagymával együtt egy fazékba tesszük. Hozzáadjuk a héjából kinyomott puha fokhagymát.

4. Felöntjük a csirkealaplével, és megsózzuk. A levest felforraljuk, majd takaréklángon, félig lefedve, időnként megkeverve, 30 percig főzzük, hogy a zöldségek egészen megpuhuljanak.

5. Hagyjuk a levest kissé kihűlni, majd – szükség esetén több adagban – turmixgépben krémes állagúra keverjük. Visszaöntjük a fazékba, és belekeverjük a tejszínt. Sózzuk, borsozzuk, és további 5-10 percig lassan főzzük, amíg átforrósodik. Ha kész, friss metélőhagymával díszítve, azonnal tálaljuk.

Ha nem akarunk húslevest főzni, vagy nincs kész húslevesünk leveskockából is elkészíthetjük.

Csirkealaplé

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.