KÁVÉPUDING VANÍLIAFAGYLALTTAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kávéfőző, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, pudingforma, sütő
Eljárások: darabolás, szeletelés, kevert tészta kikeverése, sütés
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra (gáztűzhelynél 4-es fokozat). Kiolajozunk egy 2,5 literes tálat.
2. A lisztet, a sütőport és a kakaót összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a kristálycukrot, a vajat, a tojást, a tejet, a 70% kakaótartalmú csokoládét, és simára keverjük, hogy az alkotórészek egyesüljenek. Az előkészített tálba tesszük a masszát. A puding tetejére öntjük a kávét.
3. Körülbelül 40 percig sütjük a pudingot, ezalatt kissé megemelkedik, de érintésre még rezgős és szivacsos marad.
4. A pudingot 6 csészébe kanalazzuk, megszórjuk a tetejét porcukorral, és vaníliafagylalttal tálaljuk.
VANÍLIAFAGYLALT
1. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük. A tejet a középen hosszában kettéhasított vaníliarúddal felforraljuk, majd a vaníliát kidobjuk belőle. A tejet apránként a cukros tojássárgájába dolgozzuk. Gőzön addig verjük, amíg annyira be nem sűrűsödött, hogy a kanálra tapad, de vigyázzunk, nehogy felforrjon, mert akkor összekaphat.
2. A krémet egy másik tálba átszűrjük, és jégkockával teli edénybe állítva, időnként megkeverve kihűtjük, majd a tejszínt belekeverjük. A fagylaltgépbe öntve 10-20 percig keverjük, majd krómacél edénybe töltve legalább 3-4 órára, de még jobb, ha egy éjszakára a mélyhűtőbe tesszük.
3. Ha nincs fagylaltgépünk, a krémet egy literes edénybe öntve 3 óráig fagyasztjuk, majd nagy edénybe áttöltve elektromos haberővel 1-2 perc alatt habosra, könnyűre verjük. A fagyasztó edénybe visszakanalazva ismét 3 órára a mélyhűtőbe tesszük. Ekkor ismét habosra verjük, úgy töltjük a fagyasztó edénybe, és legalább egy éjszakán át a mélyhűtőben tartjuk.