KRÉMES RIZSFAGYLALT CSOKOLÁDÉSZÓSSZAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fagyasztószekrény, fagylaltgép, habverő, hűtőszekrény, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, műanyagfólia, reszelő, serpenyő, szűrőlapát, tűzálló edény, tűzhely, vastagfalú lábas
Eljárások: fagyasztás, forralás, főzés, habverés, hűtés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A fagylalthoz:
15 dkg rövid szemű rizs
5 dl tej
1 db leve és reszelt héja citrom
1 db reszelt héja narancs
2 evőkanál méz

vagy

2 evőkanál barnarizs-szirup
5 dkg arany mazsola
1 csipet só
1 rúd vanília
A szószhoz:
3 ¾ dl tej
25 dkg reszelt étcsokoládé
2 teáskanál kukoricakeményítő
5 dkg finomított kristálycukor

Elkészítés:

1. Elkészítjük a fagylaltot. A tejet, a rizst, a vaníliát és az aranymazsolát összemelegítjük egy vastag aljú serpenyőben. Amikor felforrt, mérsékeljük a tüzet. Sózzuk. Állandóan kevergetve főzzük. Mire teljesen magába szívja a tejet, addigra megpuhul a rizs: úgy 15 perc alatt. Félrehúzzuk a tűzről, kivesszük a vaníliahüvelyt. Teljesen kihűtjük, időnként megkeverjük.

2. A rizshez keverjük a narancshéjat, a citromhéjat, a citromlevet és a mézet. Mindezt fagylaltkészítő gépbe tesszük, és habosra keverjük. Kissé megfagy.

3. A szószhoz a csokoládét és a tej felét felforraljuk egy serpenyőben. Belekeverjük a kukoricakeményítőt és a maradék tejet, majd hozzáadjuk a cukrot. Lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Félrehúzzuk a tűzről, simára keverjük.

4. Amikor megfagyott a fagylalt, üvegtálakba vagy -kelyhekbe kanalazzuk, és meglocsoljuk a csokoládészósszal.