Paradicsomos marhahúsleves Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 80 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, tűzhely, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, felengedés, főzés, hámozás, párolás, pirítás, staubolás
Adag: 6 főre
Elkészítés:
1. Az olajat egy nagy lábosban közepes lángon felforrósítjuk. A marhahúst sóval és borssal megszórva (1. kép), világosbarnára pirítjuk.
2. Csökkentjük a hőfokot, beletesszük a hagymát, a fokhagymát és gyakran megkeverve üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és 1 percig pirítjuk.
3. Hozzáöntjük a vizet, jól összevegyítjük a liszttel, az edény alját is felkaparjuk. Be lekeverjük a paradicsomot, a sárgarépát, a borsot, a paprikát, a köménymagot, az oregánót és a húslevest (2. kép).
4. Éppen csak felforraljuk, majd takarékon, befedve 40 percig lassan főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Időnként megkeverjük.
5. Beledobjuk a levesbe a metélt tésztát (3. kép) és további 4-5 percig főzzük, illetve amíg a tészta megpuhul.
6. Ha szükséges, kóstolás után még utólagosan fűszerezzük a levest. Előmelegített tányérokban tálaljuk, mindegyik tetejére egy evőkanál tejfölt és petrezselyemleveleket teszünk.
Marhahúsalaplé
1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit és adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.