Chilaquile chilivel és csirkehússal Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 80 perc  Munkaidő: 35 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, sütő, tűzálló edény
Eljárások: csőben sütés, darabolás, szeletelés, főzés, kicsontozás, lerakás, reszelés, gyalulás, sütés

Adag: 4-6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 kicsi kicsontozott, főtt és kockára vágott csirke
12 db szikkadt, vékony szeletre vágott tortilla
¼ teáskanál őrölt római kömény
4 és fél dl csirkehúsleves
12 dkg frissen reszelt parmezán sajt
1 evőkanál napraforgóolaj
4 gerezd finomra vágott fokhagyma
3 evőkanál apróra vágott, friss korianderzöld
1 teáskanál friss, apróra vágott kakukkfű

vagy

1 teáskanál friss, apróra vágott oregánó
35 dkg reszelt mozzarella sajt

vagy

35 dkg reszelt manchego sajt

vagy

35 dkg reszelt cheddar sajt
igény szerint konzerv salsa
Tálaláshoz:
3 és fél dl tejföl
3 db karikára vágott újhagyma
pár savanyított chilipaprika

Elkészítés:

1. A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. A tortillacsíkokat tepsire tesszük, meglocsoljuk egy kevés olajjal, és a sütőben 30 perc alatt ropogósra és aranysárgára sütjük.

2. Az apróra vágott csirkedarabokat egy 23 x 33 cm-es tűzálló tál aljára helyezzük, megkenjük a zöld salsa felével, meghintjük korianderzölddel, oregánóval, fokhagymával és római köménnyel, valamint a cheddar, manchego vagy mozzarella sajt egy részével. Újra csirkehús következik, zöld salsa, fűszerek és reszelt sajt. A tetejére halmozzuk a tortillacsíkokat.

3. Ráöntjük a húslevest, és megszórjuk a parmezán sajttal.

4. A sütőben 30 perc alatt átsütjük, míg a sajt itt-ott aranysárgára pirul.

5. Egy-egy kanál tejföl, felkarikázott újhagyma és ecetes chilipaprika kíséretében tálaljuk.

Csirkealaplé

200 dkg darabolt csirkeaprólék
0.5 dl olaj
2 gramm sáfrányos szeklice
1 csokor zöldpetrezselyem
1 nagyobb fej vöröshagyma
100 dkg hasábokra vágott vegyes zöldség
20 dkg kelkáposzta
2 gramm gyömbérgyökér
2 gramm szerecsendió virág
2 gramm szegfűbors
2 gramm fekete bors
1 ág zellerlevél vagy
1 ág lestyán levél

1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.

2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.

3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.

Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.