Osztrák csirkepaprikás Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: kés, lábas, sütő, tűzhely
Eljárások: bundázás, darabolás, szeletelés, elősütés, hámozás, kimagozás, párolás, pihentetés, pirítás

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
90 dkg kockára vágott csirkehús
másfél dl tejföl
1 evőkanál pirospaprika
1 fej apróra vágott hagyma
2 fej kockára vágott hagyma
1 db darabolt piros húsú paprika
1 db darabolt zöld húsú paprika
40 dkg darabolt, konzerv paradicsom
3 dl tyúkhúsleves
másfél dl száraz vörösbor
6 dkg liszt
4 evőkanál sűrített paradicsom
2 evőkanál olaj
2 dkg vaj
A tálaláshoz:
igény szerint zöldsaláta
igény szerint friss kenyér
ízlés szerint apróra vágott, friss petrezselyem

Elkészítés:

1. A húst egyenletesen megforgatjuk a sóval, borssal, paprikával kevert lisztben.

2. Egy lábosban felhevítjük a vajat meg az olajat és 3 percig pirítjuk rajta a kétféle hagymát meg a paprikát (1. kép) .

3. Hozzákeverjük a csirkehúst (2. kép) és tovább pirítjuk 4 percig.

4. Meghintjük a paprikával (3. kép).

5. A sütőt 160 °C-ra bemelegítjük. A húshoz adjuk a darabolt paradicsomot, a sűrítményt, a vörösbort meg a levest. Lefedjük és a középső rácson 90 percig pároljuk.

6. Kivesszük, 4 percig pihentetjük, majd belekeverjük a tejfölt és megszórjuk petrezselyemmel.

7. Ropogós, friss kenyérrel és zöldsalátával tálaljuk.

A csirkepaprikáshoz főtt tésztát vagy galuskát is kínálhatunk. A főzéshez lehetőleg jó minőségű vörösbort használjunk.

Tyúkhúsalaplé

75 dkg tyúkhús
1 db bouquet garni
1 szál szárzeller
1 db durvára vágott vöröshagyma
1 db durvára vágott sárgarépa
6 szem bors
4 liter víz

1. Levesnek való tyúk csontját és nyesedékét apróra vágjuk, és a vöröshagymával, sárgarépával és szárzellerrel, borssal, bouquet garnival fazékba tesszük (1. kép). Felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és a levet 2-3 órán át lassan főzzük. A felszínéről közben lemerjük a habot. A levet tiszta edénybe átszűrjük (2. kép), és hagyjuk kihűlni.

3. A levet egy éjszakára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük a tetejéről (3. kép). Ha nincs időnk a hűtésre a zsírt konyhai papírtörlővel is leitathatjuk róla. 1,5-2,0 liter lesz belőle.