Spenótos timbale Posted in: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 105 perc  Munkaidő: 35 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, felfújtforma, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, szűrő, tepsi, turmixgép, tűzhely, vágódeszka, vastagfalú lábas, zöldséghámozó
Eljárások: áztatás, beforralás, darabolás, szeletelés, főzés, gőzölés, hámozás, kikeverés, párolás, reszelés, gyalulás, szűrés, turmixolás, vízfürdő

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A felfújthoz:
125 dkg spenót
35 dkg kockára vágott kenyér
1 ¾ dl tej
9 dkg vaj
6 dkg frissen reszelt parmezán sajt
2 nagy tojás
5 dkg darabolt mandula
0 teáskanál szerecsendió
2 szál kockára vágott sárgarépa
ízlés szerint só
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
A mártáshoz:
¼ teáskanál szerecsendió
½ teáskanál csípős pirospaprika
2 és fél dl száraz fehérbor
1 szál szeletelt újhagyma
3 dl zsíros tejszín
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A felfújtak készítéséhez a kenyeret tegyük egy közepes tálba és öntsük rá a tejet. Hagyjuk állni. amíg a kenyér felszívja a tejet (15 perc).

2. Tegyük a spenótot egy lábasba 2.5 dl vízzel, és főzzük közepes-magas lángon 3 percig. Csepegtessük le, nyomkodjuk ki belőle a fölösleges nedvességet és vágjuk durvára.

3. Melegítsünk fel 3 evőkanál vajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon. Tegyük bele a spenótot és dinszteljük 2 percig.

4. A spenót egyharmadát dolgozzuk pürévé robotgépben a megáztatott kenyérrel, a parmezánnal, a tojásokkal, a mandulával, a maradék 3 evőkanál vajjal és a szerecsendióval. Sózzuk, borsozzuk.

5. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gázsütő 5-ös fokozat). Vajazzunk ki hat sütőformát. A felaprított spenótos keveréket kanalazzuk a formák aljára és béleljük ki vele az oldalukat is. A közepüket töltsük meg az egész spenótlevelekkel, tegyük bele a répát és fedjük le néhány megmaradt spenótlevéllel.

6. Egy nagy tepsit töltsünk meg félig forró vízzel és helyezzük a formákat a vízfürdőbe. Tegyük őket a sütőbe 50 percre. Utána a formákat vegyük ki a vízfürdőből és tegyük félre 10 percre. Óvatosan fordítsuk meg őket és borítsuk tálalótányérokra.

7. A mártás készítéséhez forraljuk fel a bort az újhagymával egy kis lábasban. Főzzük, amíg a bor térfogata a felére csökken. Keverjük bele a tejszínt és tegyük vissza a tűzre. Sózzuk, borsozzuk és kanalazzuk a felfújtakra. Szórjuk meg a fűszerpaprikával és szerecsendióval és forrón tálaljuk.

A spenót gazdag rostokban és K-vitaminban, ezenkívül sokféle ásványi anyag, így kalcium, vas, magnézium és mangán is nagyobb mennyiségben megtalálható benne.