Mézes tekercs Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 40 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habverő, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, konyharuha, sütő, sütőpapír, szita, tepsi
Eljárások: göngyölés, habverés, kerek sütőforma bélelése papírral, kevert tészta kikeverése, kikeverés, piskótatészta tekercselése, sütés, szitálás, töltés

Adag: 1 tepsi (23 centiméteres)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 dkg kókuszreszelék
3 db tojás
18 dkg rétesliszt
másfél kiskanál sütőpor
14 dkg barna cukor
A mézes krémhez:
2 evőkanál méz
13 dkg vaj
8 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. Egy 30 x 25 cm-es tepsit olvasztott vajjal vagy olajjal kikenünk. Utána sütőpapírral úgy béleljük ki, hogy az a tepsi oldalát is betakarja. A lisztet a sütőporral és a fűszerkeverékkel elkeverjük, majd tiszta papírlapra szitáljuk. A tojásokat elektromos habverővel 5 percig verjük, amíg sűrű, habos nem lesz, akkor a cukrot fokozatosan beleverjük, hogy a massza világos, fényes legyen (1. kép). A lisztes keveréket evőkanalanként beleforgatjuk.

2. A tésztát az előkészített tepsibe simítjuk, a tetejét elegyengetjük, és a forró sütőben 12 percig sütjük. Akkor jó, ha a színe aranybarna, és ujjunkkal megnyomva rugalmas (2. kép). Egy tiszta konyharuhát kiterítünk, zsírpapírt fektetünk rá, azt kókuszreszelékkel megszórjuk, majd a tésztát ráborítjuk, és egy percig hagyjuk így állni.

3. A konyharuha és a papír segítségével a tésztát a hosszabbik oldal mentén felgöngyöljük (3. kép), és összetekerve hagyjuk kihűlni. Utána a süteményt széthajtjuk, a papírtól megszabadítjuk. A belső felét a krémmel megkenjük, és újra összetekerjük; a két végét egyenesre vágjuk.

4. A mézes krémhez a vajat a cukorral meg a mézzel habosra keverjük, majd a habverőt kivesszük belőle. A krém tetejére hideg vizet öntünk (4. kép), az edényt megforgatva a vizet körüllocsoljuk, majd leöntjük róla. Utána a krémet a habverővel újabb 2 percig verjük. Ezt még hatszor megismételjük, hogy a krém hófehérré, könnyűvé váljon, és a cukor teljesen feloldódjon.