Fánk más módon Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: gyúródeszka, konyhai mérleg, lábas, nyújtófa, tűzhely
Eljárások: dagasztás, formákkal való kiszúrás, kelesztés, kikeverés, nyújtás, sütés bő zsiradékban

Adag: 4-5 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
100 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dl tej
1 evőkanál porcukor
1 késhegynyi só
6 db tojás
8 dkg élesztő
15 dl olaj

vagy

150 dkg zsír

Elkészítés:

Hat tojás sárgáját tíz deka vajjal, egy kanál porcukorral, kevés sóval habosra keverünk, hozzá veszünk 80 deka lisztet és annyi langyos tejet, hogy se kemény, se lágy tészta ne legyen. Ezalatt 20 deka lisztet 8 deka élesztővel, kis tejjel kovásznak készítünk. Ha a kovász megkelt, az előbbi tésztával, mely félig kidolgozott, jól kidolgozzuk. Megkelesztjük, de nem túlságosan, és a továbbiakban úgy járunk el vele, mint a „Fánk” címszó alatt található tésztával.

A zsírban sült tésztáknál megjegyzendő, hogy nagyon sok zsírt vagy olajat kell feltenni, hogy a tészták szebben süljenek. Bár kevés fogy el, a megmaradó bármire felhasználható. A kidolgozáshoz mindig langyos tejet használjunk. A tojásnak csak a sárgája szükséges a tésztába.

Fánk

10 dkg vaj
56 dkg liszt
6 db tojás
1 késhegynyi só
3 dkg élesztő
5 dkg kristálycukor
4 dl tej
150 dkg zsír vagy
15 dl olaj

Élesztővel, tejjel, 2 dkg cukorral, liszttel kovászt készítünk.

Míg ez kel, 6 tojás sárgáját 10 dkg vajjal, 3 dkg cukorral, jó késhegynyi sóval habosra keverjük. Hozzáteszünk fél kg lisztet, a megkelt élesztőt és 3 dl tejet. Mindezeket jól kidolgozzuk és letakarva, párna közt kelni hagyjuk.

Ha megkelt, lisztezett deszkára tesszük, ujjnyi vastagra nyújtjuk, középszerű fánkszúróval kiszúrjuk, meleg ruha alatt újra kelni hagyjuk, azután bő forró zsírban fedő alatt kisütjük. De csak az egyik felét sütjük fedő alatt. A tészta a deszkán lévő oldalával ellenkezően kerüljön a zsírba. Ne süssük nagyon erős tűznél, mert nem sül keresztül.