THAI CSIRKESALÁTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 60 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: grillező, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, reszelő, szűrő, tűzhely, vágódeszka, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forrázás, főzés, grillezés, habarás, hámozás, hűtés, kimagozás, reszelés, gyalulás, szűrés

Adag: 6 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 dkg lebőrözött, csíkokra vágott csirkemell
3 db zöldcitrom
ízlés szerint olaj
A salátához:
4 evőkanál korianderlevél
5 dkg brokkoli
5 dkg bébikukorica
5 dkg cukorborsó
5 dkg sárgarépa
5 dkg kimagozott paprika
3 dkg rizsmetélt
5 dkg kínai kel

vagy

5 dkg pak choi
Az öntethez:
másfél teáskanál kukoricaliszt
1 dl víz
2 evőkanál fehérborecet
másfél teáskanál kristálycukor
3 evőkanál zöldcitromlé
1 kisebb apróra vágott zöld chilipaprika
1 evőkanál finomra reszelt ázsiai citromfű
1 darabka 1 cm-es, csíkokra vágott galanga

vagy

1 darabka 1 cm-es, csíkokra vágott gyömbér

Elkészítés:

1. Az öntethez az összes hozzávalót (köztük a rizslisztből készült cérnametéltet), a kukoricaliszt kivételével, kis lábosba tesszük, és kis lángon felforraljuk. A lisztet kevés hideg vízzel elkeverjük, és állandó keverés mellett apránként a lábosba adagoljuk, majd kevergetve főzzük, amíg besűrősödlk. Levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.

2. A grillserpenyőt felhevítjük, és enyhén beolajozzuk – használhatunk hozzá olajspray-t. A csirkehúst beletesszük, és minden oldalán 2 percig pirítjuk, vagy amíg átsül. Kivesszük az edényből, és feldaraboljuk.

3. A salátához a cérnametéltet forrásban lévő vízzel felöntjük, és hagyjuk benne kihűlni. Közben finomra szeljük a paprikákat, a répát, a cukkinit, a cukorborsót és a bébikukoricát. A brokkolirózsákat kb. fél centisre vágjuk, a pak choit feldaraboljuk. A cérnametéltet lecsepegtetjük, és a saláta minden hozzávalóját a csirkével együtt, nagy tálba tesszük. Az öntetet rálocsoljuk, és jól beleforgatjuk, hogy minden hozzávalót bevonjon.

4. Lefedve hűtjük legalább 120 percet. Tálaláskor minden adaghoz fél zöldcitrom kifacsart levét kínáljuk.