PAVLOVA FRISS GYÜMÖLCCSEL MÁLNÁS, ÁFONYÁS PAVLOVA TORTA Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: 55 perc  Munkaidő: 15 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: habüst, habverő, kenőkés, kés, keverőtál, konyhai mérleg, konyhai robotgép, sütő, sütőlap, sütőpapír
Eljárások: formázás, habverés, hámozás, kikeverés, sütés, tojás szétválasztása

Adag: 1 egész (6-8 adag)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
12 és fél dkg áfonya
12 és fél dkg málna
1 db szeletelt banán
4 db tojásfehérje
3 ¾ dl felvert tejszín
25 dkg kristálycukor

Elkészítés:

1. A sütőt melegítsük elő 150 °C-ra (gáz 2. fokozat). A sütőlemezt béleljük ki sütőpapírral. Ha úgy könnyebb, rajzoljunk egy 20 cm átmérőjű kört a papírra.

2. A tojásfehérjét öntsük egy tiszta, száraz, rozsdamentes acélból vagy üvegből készült tálba – a legkisebb zsírpötty is megakadályozza, hogy kemény habbá verjük Várjunk, amíg szobahőmérsékletű lesz, majd elektromos habverővel előbb lassan keverjük, amíg fehéren habos lesz (1. kép), majd egyre gyorsabban kemény habbá verjük. Ha már kellően kemény, szinte megáll, fokozatosan hozzákeverjük a cukrot, amíg kemény és fényes habot kapunk, és a cukor teljesen feloldódik Nem szabad túlverni, mert akkor szemcsés lesz.

3. A keveréket öntsük kör alakban a sütőpapírra, és lapos késsel vagy spatulával egyengessük ki az oldalát és a tetejét (2. kép). A keverék oldalára barázdákat húzhatunk késsel vagy spatulával, ettől jobban fog tartani és szebb is lesz a pavlova.

4. Süssük 40 percig, vagy amíg halvány és ropogós lesz. Kapcsoljuk ki a sütőt, és nyitott ajtó mellett, a sütőben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, tejszínnel, banánnal, málnával és áfonyával díszítjük.

A habcsókot előre is elkészíthetjük, ebben az esetben egy éjszakán át légmentesen lezárva tároljuk. A díszítés után 1 órán belül tálaljuk.