MASALÁS BÁRÁNYBORDÁK Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 20 perc  könnyen elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: alufólia, borsdaráló, citromnyomó, fokhagymaprés, grillező, hűtőszekrény, keverőtál, konyhai robotgép, reszelő, séfkés, szűrőlapát, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, grillezés, hámozás, kikeverés, kimagozás, pácolás, pihentetés, préselés, reszelés, gyalulás, turmixolás, zúzás

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A báránybordához:
12 db csontos bárányborda
3 teáskanál garam masala
12 és fél dkg natúr joghurt
3 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 teáskanál finomra reszelt gyömbér
½ teáskanál só
¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors
A koriandercsatnihoz:
½ teáskanál só
10 dkg friss korianderzöld
¼ csésze friss mentalevél
1 nagy kimagozott, finomra vágva zöld chilipaprika
½ kisebb fej finomra aprított lilahagyma
2 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál frissen préselt/facsart citromlé
2 teáskanál kristálycukor
A tálaláshoz:
igény szerint párolt basmati rizs

Elkészítés:

1. A báránybordák előkészítéséhez keverjük össze a joghurtot, a citromlevet, a fokhagymát, a garam masalát, a gyömbért, a sót és a borsot egy közepes tálban. Tegyük bele a báránybordákat is és forgassuk meg a pácban. Fedjük le és tegyük a hűtőbe legalább 4 órára vagy egy éjszakára.

2. A koriandercsatni készítéséhez robotgépben keverjük el a koriander zöldet, a mentát, a hagymát, a csilit, a joghurtot, a citromlevet, a cukrot és a sót, és dolgozzuk sima krémmé.

3. Melegítsük elő a barbecue-t vagy a grillt közepes, magas hőfokúra.

4. Grillezzük a bordákat, amíg ízlés szerint átsülnek, oldalanként 2-5 percig. Szedjük őket egy tányérra, és meleg helyen pihentessük 5 percig.

5. Forrón tálaljuk őket a basmati rizzsel és a koriander csatnival körítve.

A friss korianderlevél (vagy cilantro, ahogy sok országban hívják) segíti az emésztést, és jelen tudásunk szerint a szervezet fertőtlenítésében és méregtelenítésében is segít.
Grillezhetjük vagy szabadtűzön is elkészíthetjük.

GARAM MASALA

4 evőkanál koriandermag
3 evőkanál kardamonhüvely
3 rúd fahéj
2 evőkanál római kömény
1 evőkanál egész feketebors
1 teáskanál szegfűszeg
1 db frissen reszelt szerecsendió

1. Egy serpenyőbe tesszük a koriandermagot, a kardamom tokot, a rómaikömény magot, a szemes fekete borsot, a szegfűszeget és fahéjat, és közepes hőfokon keverve sütjük, míg illatozni kezd.

2. A kardamom tokokat kinyitjuk, csak a magokat tartjuk meg. A megpörkölt fűszereket robotgépbe vagy turmixgépbe tesszük egy egész frissen reszelt szerecsendióval, és porrá őröljük.

3. Vagy azonnal felhasználjuk, vagy légmentesen záródó üvegben tároljuk.