THAI KÓKUSZOS CSIRKEHÚSLEVES Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: citromnyomó, fazék, kés, keverőtál, szűrő, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, kimagozás, préselés, szűrés
Adag: 4 főre
vagy
Elkészítés:
1. A tésztát 20 percre langyos vízbe áztatjuk, amíg megpuhul. A csomagoláson feltüntetett módon főzhetjük is. Jól lecsepegtetjük és félretesszük.
2. Nagy lábosban nagy lángon felforraljuk a csirke- vagy zödséglevest. A lángot kisebbre vesszük, és hozzáadjuk az ázsiai citromfűt, a nagyon finomra aprított gyömbért, a vékonyra csíkozott kaffircitromleveleket, a chilit, és 5 percig főzzük.
3. Beletesszük a csirkehúst, és főzzük még 3 percig, vagy amíg a hús kifehéredik. Ekkor belekeverjük a kókuszkrémet, a halszószt és a zöldcitromlét. Három perc múlva hozzáadjuk a babcsírát az újhagymával (csak a zöld részét használjuk), és még 1 percig főzzük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint ízesíthetjük még halszósszal vagy citromlével. A citromfűágat kivesszük.
4. A tésztát 4 tálkába osztjuk. A levest újra felforraljuk, majd a tálkákba merjük. A forró leves felmelegíti a tésztát. Korianderlevelekkel díszítve tálaljuk.
CSIRKEALAPLÉ
1. Sós, hideg vízben feltesszük főzni a húst, a hagymát, a kelkáposztát, fűszereket, sót.
2. A zöldségeket megpirítjuk az olajon, majd a leveshez adjuk.
3. Lassan és hosszasan főzzük, majd leszűrjük.
Levesek, főzelékek és mártások készítésekor használjuk.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.