PADLIZSÁNMEGLEPETÉS Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, fokhagymaprés, kés, keverőtál, lábas, reszelő, serpenyő, sütő, tepsi, tűzhely, vágódeszka
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forrázás, főzés, hámozás, párolás, pirítás, reszelés, gyalulás, sütés, szitálás, szűrés, töltés, vízfürdő, zúzás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A meghámozott padlizsánt hosszában vékonyan felszeleteljük (zöldséghámozóval könnyebb) (1. kép). Sós vízbe tesszük, 3-4 percig áztatjuk, majd megszárogatjuk.
2. Kivajazunk négy 1,5 dl-es felfújtformát. Kibéleljük a padlizsánszeletekkel úgy, hogy 3 cm-nyit túllógjon a szélén (2. kép).
3. A makarónit sós vízben kb. 10 percig főzzük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a fagyasztott borsót és kukoricát. 2 percig kevergetve pirítjuk.
4. A parajleveleket leforrázzuk a vizet kinyomjuk belőle (3. kép) és durvára vágjuk. Nagy tálban összekeverjük a lecsöpögtetett tésztát, a hagymás zöldségeket, a felkockázott paradicsomot, a parajt, a tojást, a reszelt sajtot. Apróra vágott bazsalikomlevelekkel, sóval, borssal ízesítjük.
5. A tölteléket elosztjuk a padlizsánnal bélelt formákban. A lelógó padlizsánszeletekkel beborítjuk. A formákat vízzel félig teli tepsibe helyezzük, előmelegített, 180 °C-os sütőbe toljuk. 20-25 percig sütjük, amíg megszilárdul. A fokhagymás öntettel meglocsolva tálaljuk.