ÉDES-SAVANYÚ ZÖLDSÉGEK TOFUVAL Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: kés, reszelő, szűrő, tűzhely, vágódeszka, wok, zöldséghámozó
Eljárások: darabolás, szeletelés, forralás, főzés, hámozás, julienre vágás, keverve sütés, pirítás, reszelés, gyalulás, szűrés
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. Az olajat wokban felforrósítjuk, már majdnem füstöljön.
2. Beledobjuk a reszelt gyömbért és a vékonyan felszeletelt fokhagymát. 30 másodpercig pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a julienne-re (vékony hasábokra) vágott sárgarépát, a héjas cukorborsót és a hosszában félbevágott bébikukoricát. 5 percig kevergetve pirítjuk (1. kép).
4. Hozzáadjuk a félbevágott zöldhagymát, a lecsöpögtetett bambuszrügyet és a tofut (lehet pácolt is) (2. kép). További 2 percig kevergetve pirítjuk.
5. Felöntjük a sherryvel és a rizsborecettel, majd a zöldségerő-levessel (3. kép). Belekeverjük a szójaszószt, a kukoricalisztet és a mézet. Felforraljuk, majd a hőmérsékletet csökkentjük és 2 percig főzzük. Csészékben tálaljuk.
ZÖLDSÉGALAPLÉ
1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.