RUMOS FALATKÁK FAHÉJAS TEJSZÍNHABBAL Téma: Egyéb kategória

Elkészítési idő: több mint 2 óra  Munkaidő: 45 perc  kis gyakorlattal elkészíthető  átlagos ár
Eszközök: felfújtforma, gyúródeszka, habverő, kés, keverőtál, konyhai robotgép, konyharuha, lábas, léfacsaró, sütő, sütőforma, szűrő, tűzhely
Eljárások: cukorszirup készítése, dagasztás, főzés, gyúrás, habverés, kelesztés, kikeverés, kovászolás, pihentetés, préselés, sütés, szűrés

Adag: 4 főre

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A fahájas tejszínhabhoz:
1 teáskanál őrölt fahéj
2 dl tejszín
2 evőkanál porcukor
A rumsziruphoz:
1 dl rum
2 evőkanál frissen préselt/facsart narancslé
1 ¾ dl víz
10 dkg kristálycukor
A tésztához:
½ teáskanál szárított élesztő
másfél teáskanál fehér liszt
2 evőkanál mazsola
2 evőkanál meleg tej
6 dkg lágy, sótlan vaj
1 db tojás
75 dkg fehér liszt
másfél teáskanál kristálycukor
1 csipet kristálycukor

Elkészítés:

1. Egy tálban elkeverünk 1 evőkanál tejet, az élesztőt és a csipetnyi cukrot. Körülbelül 5 percre meleg helyre rakjuk, amíg felfuttatjuk. Az élesztős keverékhez adunk másfél teáskanál lisztet, majd letakarjuk folpackkal, és meleg helyen 45-60 percre félrerakjuk, amíg duplájára nem nő.

2. Az élesztős keveréket robotgépbe rakjuk, és előkészítjük a csavaros tésztadagasztó tartozékot. Az élesztős keverékhez adjuk a tojást, a maradék 11/2 teáskanál cukrot, a maradék lisztet és a maradék 1 evőkanál tejet. 1-2 percig keverjük, amíg tésztává nem alakul. Hozzáadjuk a vajat, és addig keverjük, amíg az alkotórészek tökéletesen nem egyesülnek.

3. A tésztát kissé kiolajozott tálba rakjuk, lefedjük tiszta konyharuhával. Meleg helyen 45-60 percig kelesztjük, ezalatt a duplájára nő.

4. Vékonyan kivajazzuk a kis sütőformákat, akár a szufléforma is megteszi.

5. Beledolgozzuk a mazsolát a tésztába, azután négy részre osztjuk, és az előkészített sütőformákba adagoljuk úgy, hogy a tészta a forma egyharmadát töltse ki.

6. A sütőformákat a sütőlemezre rakjuk, lazán lefedjük tiszta konyharuhával, meleg helyen 30-45 percig pihentetjük, vagy amíg a tészta a forma tetejét el nem éri.

7. Előmelegítjük a sütőt 220 fokra (gáztűzhelynél 7-es fokozat).

8. A süteményeket 12-15 percig sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Kivesszük a sütőformából, rácson kihűtjük.

9. A fahéjas krémhez a tejszínt elektromos habverővel vagy robotgéppel, magas fordulatszámon lágy habbá verjük. Hozzáadjuk a porcukrot és a fahéjat, kemény habbá verjük. Félrerakjuk.

10. A sziruphoz a cukrot, a vizet és a szűrt narancslevet kis serpenyőben összekeverjük, és addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad. Félrehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a rumot.

11. A rácson lévő süteményeket sütőlemezre helyezzük. A meleg süteményeket egyenként meglocsoljuk rumsziruppal, 10 percig állni hagyjuk, hogy mindenhol jól beszívják a szirupot, majd visszatesszük valamennyit a rácsra.

12. Egyenként tányérokra helyezzük a rumos falatkákat, megspricceljük a maradék sziruppal, és a fahéjas tejszínhabbal kínáljuk.

Nagyon régi recept, már a kereszténység elterjedése előtt ismerték Európában. A feljegyzések szerint a pogány tavaszköszöntő ceremóniákon tálalták ezt a finomságot.