CSIRKÉS BURGONYASALÁTA Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Eszközök: borsdaráló, citromnyomó, hűtőszekrény, kés, keverőtál, lábas, reszelő, tűzhely
Eljárások: darabolás, szeletelés, főzés, hámozás, hűtés, kikeverés, préselés, reszelés, gyalulás
Adag: 4 főre
Elkészítés:
1. A saláta készítéséhez főzzük meg a burgonyát enyhén sós, forrásban lévő vízben 15-20 percig.
2. Keverjük össze a (bőre nélküli) csirkét, a cukkinit, a kakukkfüvet, az újburgonyát, a kaliforniai paprikát, a koriandert és a főtt tojást egy salátástálban.
3. Az öntethez keverjük ki az olajat a citrom levével és a majonézzel, majd sóval, borssal ízesítsük. Locsoljuk rá a az előbbi keverékre, és újból keverjük össze.
4. Tálalás előtt 2-3 órát hagyjuk állni a hűtőszekrényben.
1. Minden hozzávalónak szobahőmérsékletűnek kell lennie. Egy nagy keverőtálat konyharuhára teszünk, hogy stabilan álljon. A tojássárgáját, a mustárt vagy púpozott evőkanál mustárport, fehérborsot és a sót beletesszük, és habverővel vagy kézi mixerrel összekeverjük (1. kép).
2. Folyamatos keverés mellett az olajat vékony sugárban belecsurgatjuk. Időnként abba kell hagyni a keverést, hogy az olaj a masszában feloldódjon, és krémes legyen (2. kép). Eddig a fázisig kb. 1 dl olajat számítsunk.
3. Ekkor a majonéz egyre sűrűbbé válik, ha belekeverjük az ecetet, újra hígabb lesz. A végén fokozatosan a maradék olajat is hozzáadjuk (3. kép).
4. A majonézt több ecettel vagy sóval is ízesíthetjük. 1-2 evőkanál forró vizet is adunk hozzá, ha megdermed, vagy a hozzávalók kicsapódnak.
5. Hűtőszekrényben 1 hétig eltartható.