SZECSUÁNI LEVES Téma: Egyéb kategória
Elkészítési idő: 65 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Eszközök: fazék, kés, keverőtál, szűrő, tűzhely
Eljárások: áztatás, darabolás, szeletelés, forralás, főzés, habarás, hámozás, kikeverés, szűrés
Adag: 6-8 főre
Elkészítés:
1. A kínai gombát 30 percig forró vízben áztatjuk, majd leszűrjük, és apróra vágjuk. Közben az üvegtésztát 20 percig hideg vízben áztatjuk, utána leszűrjük, és rövid darabokra vágjuk (1. kép).
2. A csirkeleves-alapot felforrósítjuk, a gombát, a tésztát, a csirkehúst meg a bambuszrügyet hozzáadjuk, és a gyömbérporral ízesítjük (2. kép). Kis lángon megfőzzük.
3. A kukoricalisztet a vízzel simára keverjük, és a levest besűrítjük vele. A simára kevert tojást állandóan kavargatva a levesbe öntjük (3. kép).
4. Az edényt a tűzről lehúzzuk, a paradicsomlevet, a szójamártást, az ecetet, az olajat és az újhagymát belekeverjük (4. kép), megsózzuk, megborsozzuk. Ha szeretjük, tálaláskor csíkokra vágott újhagymával díszíthetjük.
CSIRKELEVES-ALAP
1. A sütőt közepes hőfokúra (180 °C-ra) bemelegítjük. A csirkecsontokat és a hagymát a tepsire terítjük. 50 percig vagy addig sütjük, amíg szép barna nem lesz. Utána egy nagy fazékba átrakjuk.
2. A vízzel felengedjük, és a zöldséget, a zöldfűszert meg a borsszemeket hozzáadjuk. Fedő nélkül kis lángon 180 percig főzzük, a tetején képződő habot időnként szűrőlapáttal leszedjük.
3. A levet gyorsan lehűtjük, majd a hűtőszekrénybe tesszük. A tetejéről a zsírt gondosan leszedjük. Utána a levet leszűrjük, a többi belevalót kidobjuk.